Hlavní obsah

Ústupek ČSSD: Rodičovská pro všechny a čerpání podle věku dítěte. Babiš se diví

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

ČSSD vládě 20. května navrhne, aby zvýšený rodičovský příspěvek dostaly všechny rodiny, které budou mít k 1. lednu 2020 na rodičovskou nárok. Budou ho čerpat podle věku dítěte, důležité také bude nastavení rodičovského příspěvku. Novinářům to v neděli řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci pro Seznam uvedl, že o novém návrhu sociálních demokratů slyší poprvé.

Článek

Příspěvek se podle Maláčové zvýší o 80 tisíc na 300 tisíc korun. Větší šanci na maximální vyčerpání příspěvku budou mít rodiny s mladším dítětem. Sociální demokracie původně požadovala zvýšení příspěvku pro všechny, kteří rodičovskou čerpají. Nový návrh Maláčová označila za ústupek.

Špičky ANO a ČSSD v březnu ohlásily dohodu na zvýšení příspěvku na 300 tisíc korun z 220 tisíc korun pro nově narozené děti. Po kritice však obě koaliční strany chtějí přidat i těm, kdo budou příspěvek dostávat v době, kdy opatření začne platit. Ke konkrétní podobě strany dosud nedospěly.

„Po dlouhých debatách sociální demokracie přichází s návrhem, aby byl navýšen rodičovský příspěvek všem rodinám, které k 1. lednu 2020 čerpají rodičovský příspěvek. Aby dostaly šanci jej vyčerpat, budou rozhodující dva faktory, a to věk dítěte a také nastavení rodičovského příspěvku, ten takzvaný denní vyměřovací základ,“ řekl Maláčová.

Dodala, že čím mladší dítě rodina má, tím větší šanci vyčerpat navýšený příspěvek bude mít. Teď podle ní 54 procent rodin čerpá rodičovskou 6 až 8 tisíc korun měsíčně. Nově by mohly tyto rodiny dostat až 12 tisíc korun. Návrh podle Maláčové přiznává zvýšený příspěvek až 80 procentům rodin s dítětem do čtyř let.

Předkládaný návrh podle Maláčové odpovídá původnímu návrhu Ministerstva financí. „Ustupuji od svého původního návrhu, který si myslím, že by byl nejspravedlivější, a v rámci kompromisu se snažíme přijít s takovou verzí, jež by měla mít podporu koaličního partnera a také podporu ve Sněmovně,“ podotkla.

Babiš: Nápady před volbami

Předseda vlády Andrej Babiš v reakci na nový návrh uvedl, že o něm s ČSSD zatím nejednal a jeho zveřejnění spojuje s blížícími se volbami do Evropského parlamentu.

„Na koalici jsme se domluvili, že o rodičovském příspěvku budeme jednat v rámci jednání o rozpočtu na rok 2020. Je to už třetí různá verze návrhu rodičovského příspěvku ze strany ČSSD a slyším o tomto návrhu poprvé. Chápu, že ČSSD hýří před evropskými volbami různými nápady, ale měli by dodržovat to, co bylo dohodnuto na koalici,“ uvedl Babiš v SMS pro Seznam Zprávy.

Také ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) návrh ČSSD zatím neviděla. Uvedla, že se s ČSSD shoduje na potřebě rychlého vyřešení podoby rodičovského příspěvku na příští rok. Reálné kroky MPSV ale podle ní nesvědčí o upřímné snaze vytvořit podmínky pro jeho zvyšování.

„Zatímco Ministerstvo financí již v rámci nalézání zdrojů na vládní priority připravilo celou řadu opatření, například v oblasti optimalizace státního aparátu, redukce černých duší, digitální daně či prosazení novely EET do třetího čtení v Poslanecké sněmovně, průběh prací na komplexní revizi sociálních dávek ze strany MPSV značně pokulhává, pokud byl vůbec zahájen,“ uvedla.

Aby se to stihlo

Maláčová už v pondělí řekla, že koalice má nejvyšší čas na to, aby nalezla na podobě zvýšení rodičovského příspěvku dohodu. Jinak podle ní nebude jistota, že se opatření podaří prosadit včas bez zrychleného legislativního procesu ve Sněmovně.

Podobně se dnes vyjádřil v České televizi i předseda ČSSD a místopředseda vlády Jan Hamáček. „Ten čas utíká a pokud máme naplnit náš slib, že navýšíme rodičovský příspěvek na 300 tisísc, tak ta legislativa se musí spustit,“ řekl.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) podle něj chtěl o tématu diskutovat při vyjednávání o státním rozpočtu. „Bojíme se toho, že to může být do jisté míry zdržovací taktika, aby se najednou v létě ukázalo, že už jsme to nestihli,“ poznamenal.

Peníze zdaněním bank

Peníze na zvýšení příspěvku by podle něj mohly být nalezeny díky zavedení sektorové bankovní daně. „Hnutí ANO si musí vybrat, buď děti, nebo banky,“ poznamenal místopředseda vlády. Babiš jako alternativu k sektorové dani navrhuje vytvoření investičního fondu ze zisků bank.

Zvýšení rodičovské slíbila Babišova vláda v programovém prohlášení. Podle původního záměru koaličních stran se měla dávka zvednout letos od pololetí o 40 tisíc korun a o zbytek pak do konce volebního období. V listopadu ale koalice oznámila, že rodičovskou zvýší rovnou o 80 tisíc korun od roku 2020, a to všem.

V březnu se ale kvůli zpomalování ekonomiky a úsporám v rozpočtu dohodla na tom, že by víc měli dostat od ledna jen rodiče novorozenců. Tuto variantu Maláčová označila za „úspornou, ale ne spravedlivou“. Nejlogičtější by podle ní bylo přidat všem rodičům s nejmladším dítětem do čtyř let. Koncem března řekla, že má připraveny ještě dvě záložní varianty.

Dohoda vládních stran vyvolala mezi rodiči nevoli a vzniklo několik iniciativ včetně facebookové skupiny Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek!. Babiš zástupcům rodičů řekl, že za nejvhodnější považuje zvýšení dávky všem, kteří ji budou zrovna dostávat.

Reklama

Doporučované