Hlavní obsah

Utajované audity Evropské komise, policejní rozhovor pro Sputnik a Boris Johnson v problémech

Polední zprávy z 2. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:40 – Zákaz zveřejnění auditu neexistuje

Zákaz předat senátorům předběžné audity Evropské komise o střetu zájmů premiéra neexistuje. Taková odpověď přišla do Česka už ze druhého unijního místa. Bylo to v reakci na slova ministerstva financí, které tvrdí, že zprávy mají zůstat utajené a třetí straně nepřísluší, aby je viděla. Alena Schillerová dokumenty odmítla vydat.

2:30 –Spravedlnost se omlouvá za odposlouchávání novináře

Reportér Janek Kroupa se dočkal omluvy od ministerstva spravedlnosti za to, že ho policie nezákonně odposlouchávala. Dělo se tak v roce 2011 a 2012, kdy Kroupa informoval o kauze Pandur. Policie chtěla z odposlechů zjistit, kdo dal Kroupovi protokol týkající se lobbisty Marka Dalíka. To se jí ale nepodařilo.

2:50 – Když zaměstnanci vnitra dávají rozhovory dezinformačním webům

Ministr vnitra Jan Hamáček je přesvědčen, že je na uvážení každého policisty, kterému médiu dá rozhovor. Řekl to pro Aktuálně.cz poté, co šéf protidrogové policie Jakub Frydrych dal rozhovor dezinformačnímu webu Sputnik, který financuje Rusko. Ministr také dodal, že speciální školení o dezinformacích není potřeba. O tématu dezinformačních webů promluvil politolog z Masarykovy univerzity a odborník na dezinformace Miloš Gregor.

6:30 – České drony budou soutěžit o miliony

Na Císařském ostrově studenti ČVUT ukazují práci autonomních dronů, které sami vyvinuli. Česko patří z hlediska dronů ke světové špičce. Z prvního místa postoupili do mezinárodní soutěže, kde budou příští rok bojovat o milion dolarů.

7:38 – Nové sankce proti Rusku

Ve čtvrtek podepsal nové sankce proti Rusku americký prezident Donald Trump. Jsou reakcí na údajný útok proti Sergeji Skripalovi, kterého loni v březnu v Británii přiotrávil armádní jed Novičok. Podle Západu byl útok vedený ruskými zpravodajskými službami. Aktuální sankce mají podle The New York Times například zakázat americkým bankám poskytovat Rusku půjčky.

8:02 – Evakuace anglického města

Britská policie nařídila evakuaci šestitisícového městečka Whaley Bridge nedaleko Manchesteru. Po silném dešti hrozí, že se protrhne nedaleká vodní nádrž a voda obec zaplaví.

8:49 – Britská vládní většina se ztenčila na jeden jediný hlas

Kandidát Konzervativní strany ve čtvrtek prohrál v doplňovacích volbách ve velšském okrsku. Mezitím unikly na veřejnost informace z vládního dokumentu, který varuje před dopady brexitu bez dohody.

12:30 – Otrava ruského opozičníka Navalného

Alexeje Navalného někdo otrávil, ale nechtěl ho zabít ani oslepit, ale zastrašit. V exkluzivním rozhovoru to Seznamu řekla lékařka Anastasija Vasiljevová, která má ruského opozičního předáka v osobní péči už dva roky. K Navalnému se prý naposledy dostala v pondělí, kdy byl z nemocnice převezen zpět do vazební věznice.

Reklama

Doporučované