Hlavní obsah

Utekla z domova, teď je umělkyní. Petrohradský cirkus pomáhá dětem ulice

Svět bez obalu: Petrohradský cirkus se stal útočištěm pro děti bez domova.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Cirkus Upsala v ruském Petrohradě je unikátní sociální projekt. Chudé nebo i postižené děti zde dostávají šanci stát se umělci.

Článek

Valerii Urinové bylo pouhých 10 let, když utekla z domova a skončila na ulici. Je jednou z desítky dětí, které dostaly šanci se díky unikátnímu sociálnímu projektu vymanit z ulice a začít nový život.

„Začala jsem hrozně brzo kouřit a schovávala jsem se před rodiči. Někteří z nás dokonce utekli z domova. Cirkus nám pomáhá se zklidnit, protože zde musíte všechnu svou energii vložit do tréninku, a když přijdete domů, tak si jen lehnete a spíte,“ říká Valerie, která dnes pracuje v cirkuse Upsala jako osvětlovačka.

Její kolegyně Stanislava Vaškevičová nebyla dítě ulice, ale znala Valerii moc dobře.

„Našli jsme tyto děti sami. Nikdo s nimi nepracuje. Jsou umisťovány do zvláštních škol, ale co se tam naučí? Nic dobrého. Když tam dítě třeba jen zvýší hlas, tak ho okamžitě pošlou do psychiatrické léčebny. Nechápu. V cirkuse mají děti příležitost sdílet svoje problémy s někým, komu věří,“ popisuje osudy dětí ulice Vaškevičová.

Cirkus Upsala před 20 lety založila německá socioložka Astrid Schornová.

„Když dítě začne chodit za školu nebo stráví nějakou dobu na ulici, tak brzy ztratí důvěru v dospělé, a obzvláště v sociální pracovníky,“ říká Schornová.

Někteří z mladých artistů mají funkční rodiny. Všichni zde ale mají společný cíl - být pyšní na svůj talent, doplňuje německá socioložka.

Cirkus je financován z grantů a dotací. Část provozních nákladů si pak hradí prodejem vstupenek a suvenýrů.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované