Hlavní obsah

Utekli ze Sýrie, aby je dostihla válka v Karabachu. Teď tu pěstují kaktusy

Před jednou válkou utekli, další je dostihla.Video: RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jejich dědeček utekl před Turky do Sýrie, oni teď přes Turecko utíkají z války zmítané Sýrie. Smutný osud arménské rodiny.

Článek

Tisíce etnických Arménů opustily Sýrii, aby našly bezpečí v zemi svých předků - v Arménii. Ale po útěku z Aleppa se Hovik Asmarian usadil se svou rodinou v Náhorním Karabachu a i tady ho, bohužel, dostihla válka. Před pár lety vypukly opět boje i v Karabachu. Desítky lidí byly zabity. Společně se svým bratrem se Hovik Asmarian rozhodl vstoupit jako dobrovolník do armády. Bojovat ale nakonec nemusel.

„Když jsme sem přišli, tak nám bylo jasné, že se tu dříve nebo později něco semele, že dojde zase k válce. Během dubnového konfliktu jsme se přihlásili s bratrem Vrejem jako dobrovolníci,” řekl.

Hovik není první člen rodiny, který se díky válce odstěhoval. Jeho děda utekl do Sýrie z Turecka během masakru tureckých Arménů v roce 1915. A v září 2012 musel utéct s autem zase on ze Sýrie.

„Když jsme přijeli k tureckým hranicím a viděli turecké vlajky - byli jsme šťastní. Nečekali jsme, že budeme něco takového cítit, když uvidíme vlajku našeho odvěkého nepřítele,” uvedl.

Od začátku syrského konfliktu podniklo takovouto cestu okolo 18 tisíc etnických Arménců. Polovina z nich zůstala v Arménii a zbytek se vydal dál do jiných zemí. Podle arménských oficiálních údajů se pouze 80 z nich usídlilo v Náhorním Karabachu. Ázerbájdžán ale nové osídlování této oblasti syrskými uprchlíky odsoudil a tvrdí, že to je další pokračování anexe této oblasti ze strany Arménie.

Reklama

Doporučované