Hlavní obsah

Útěky zvířat je zoo ve Zvoli u Prahy proslulá. Jak skončil plán starosty vypudit ji?

Záhady Josefa Klímy: Útěky zvířat je Zoo ve Zvoli u Prahy proslulá. Jak skončil plán starosty vypudit ji?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři pořadu Záhady Josefa Klímy se vrátili k některým příběhům, na které upozornili v roce 2019. Jak se kauzy pohnuly?

Článek

V lednu 2019 jsme vysílali reportáž o kontaktní zoologické zahradě ve Zvoli u Prahy. Tato mini zoo se proslavila zejména tím, že jí v uplynulých letech dvakrát utekla puma.

A utíkaly nejen pumy. „Šel jsem z hospody, to bylo v deset večer. A volal jsem starý a říkám: Tady jde ježek jako kráva. A ona, že jsem nalitý. Jo, běhal tady dikobraz. Ale v pohodě. Běhaly tu pumy, v pohodě,“ popsal pro Seznam jeden z místních.

V obci tyto případy vyvolaly zděšení a tamní starosta bojoval za to, aby nebezpečná zoologická z jeho obce zmizela.

Jak se ale ukázalo, přimět majitelek tomu, aby se se svými miláčky přestěhoval někam jinam, nebylo úplně jednoduché. Žádné zákazy, žádné sankce neměly tu sílu s případem pohnout. Ať to bylo neprodloužení licence na chov pum ze strany Státní veterinární zprávy, nebo pokuty za černé stavby na pozemku pana Tomáše Machače, majitele kontaktní zoo.

Když jsme s ním v lednu hovořili, měl za to, že jde o komplot pana starosty a že za snahou ho ze Zvole dostat je obyčejná závist lidí. Nicméně tenkrát sliboval, že v dubnu už ve Zvoli fungovat nebude. A že odtud se svým lvem Lojzíkem, s pumou, dikobrazem, pštrosem, jedovatými hady a mnohými dalšími zvířaty nadobro odejde.

Jak tento případ vypadá téměř po roce? Kde proslulá zoo nyní funguje a kdo může existenci těchto nebezpečných kontaktních zoologických zahrad svázat?

Zjistíte v úvodní reportáži.

Archiv pořadu Záhady Josefa Klímy najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované