Hlavní obsah

Utíkají před gangy, Trump jim vstříc poslal armádu. Kdo putuje v karavaně do USA?

Karavana migrantů je už na jihu Mexika. 3 000 lidí cestu vzdalo.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Tisíce migrantů mířící na hranice Mexika a Spojených států čelí větší hrozbě než samotné cestě. Přestože vědí, že o ně americký prezident nestojí, nevzdávají se naděje. Spojené státy vnímají jako bezpečný svět oproti svým domovinám, ve kterých bují korupce, píše The Guardian.

Článek

Karavana migrantů putující z Hondurasu je na cestě už dva týdny, za tu dobu urazila zhruba tisíc kilometrů, podle britského serveru The Guardian migranti za den ujdou zhruba šedesát kilometrů. Většina z nich jde pěšky, na cestě jsou rodiny s čerstvě narozenými dětmi a matkami krátce po porodu. Fyzicky namáhavá cesta s sebou přináší úskalí ve formě chřipek, infekcí nebo popálenin od slunce.

Karavanou se šíří i zkazky o únosech dětí. Rodiny se tak snaží zůstat pohromadě, i když to znamená, že zpomalí. Ačkoli se celá skupina v průběhu dne rozděluje, noc se snaží trávit pohromadě. Kromě jiného také hlasují o tom, kde si příští den odpočinou a jakou zvolí trasu.

Cestu už vzdaly zhruba tři tisíce lidí. Odpadlíci od původní skupiny více než sedmi tisíc lidí se z vyčerpání a nemoci uchýlili k vyhledání azylu v Mexiku. Podle zprávy OSN bylo 2 300 z nich dětmi.

Na cestě ve dvou týdnech došlo minimálně k jednomu úmrtí a jednomu narození, uvádí britský server The Guardian. Ve čtvrtek se první členové karavany dostali do města Matías Romero na jihu Mexika. Ke stovky kilometrům vzdálenému přechodu poslal americký prezident Donald Trump armádu, která má posílit bezpečnostní složky na hranicích.

Pryč od gangů

Hernandéz, farmář z Hondurasu, pro The Guardian uvedl, že důvodem jeho odchodu z vlasti bylo ultimátum od místních gangů, které vyhrožovaly jeho rodině, pokud se k nim nepřipojí. O karavaně se dozvěděl z místních médií, stejně jako většina účastníků pochodu zhodnotil, že jeho šance na úspěch jsou větší ve velké skupině.

Stejnou zkušenost měla i 29letá Keila Castrová, která cestuje se svým mužem a jejich šestiletým synem. Osmnáctiletou Jenny Gutiérrezovou, která je ve čtvrtém měsíci těhotenství, vyštval gang, jenž po ní chtěl podíl z prodeje ovoce na místním trhu. Serveru The Guardian řekla, že neví, jaká bude její budoucnost, vracet zpět se ale nehodlá, protože „tam není žádná budoucnost“.

Polévka pro několik tisíc lidí

Migranti jsou po cestě odkázáni na pomoc svého okolí, zejména obyvatel měst, která míjí. Mnozí z nich nemají nic víc než své oblečení. Obyvatelé města Niltepec, které bylo téměř zcela zničeno při zemětřesení v roce 2017, dodnes žijí v ruinách. Karavanu přivítali domácí polévkou. Starosta města Zelfari Cruz Medina agentuře AP řekl, že ho „mrzí, že nemají více místa, které by mohli nabídnout členům karavany“.

Migrantům pomáhá i červený kříž, jeptišky, kostely i lokální vlády, které je zásobují jídlem a oblečením, hlavně botami.

Reklama

Související témata:

Doporučované