Hlavní obsah

Utni řepku, zasej travku. Prahou prošel pochod za legalizaci marihuany

Pochod Prahou za legalizaci konopí.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tisíce lidí vyšly dnes za zvuků živé kapely a elektronických hudebních aparatur z pražského Karlova náměstí do průvodu za legalizaci marihuany pro osobní potřebu. Mířily na ostrov Štvanice, kde byl připraven hudební program.

Článek

Někteří z účastníků 21. ročníku pochodu Million Marihuana March nesli transparenty s hesly například „Utni řepku, zasej travku”. Auta v průvodu vezla hudební aparatury. Předseda organizace Legalizace.cz a jeden z organizátorů akce Robert Veverka před začátkem průvodu jeho účastníky poučil, aby „nekouřili policajtům pod nos”. Řada z nich si přesto zapálila.

Organizátoři očekávali v průvodu podobný počet lidí jako loni, tedy 7000. Kulturního programu na Štvanici se podle Veverky v loňském ročníku zúčastnilo kolem 15 tisíc lidí. Na ostrově jsou i letos v programu koncerty nebo přednášky o konopí a jeho užívání. V jednom z aut v průvodu jel i předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

V Česku je legální užívání konopí pro léčebné účely, jinak ale marihuana zůstává mimo zákon. Za pěstování nebo přechovávání ve větším než malém množství hrozí postih.

V ČR bylo od roku 2013 vydáno na předpis téměř pět kilogramů léčebného konopí. Průměrně ho oficiálně užívá 26 pacientů měsíčně. Podle výroční zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti si v roce 2016 vzalo konopí pro utlumení bolesti nebo zmírnění zdravotních příznaků na 880 tisíc Čechů a Češek nad 15 let, tedy zhruba desetina populace.

Konopí pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž normální léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Léčebné konopí neboli marihuana obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. Její požívání mimo léčebné účely je v Česku nelegální. Podle Veverky je smutné, že konopí nemohou využívat ke snížení bolesti lidé mladší 18 let, kteří jsou například zraněni při autonehodě.

Reklama

Doporučované