Hlavní obsah

Útočil na tankery Írán? Papežův vyslanec v Polsku a cesta do Chorvatska

Večerní zprávy 14. června 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:06 Na tankery zaútočil Írán, tvrdí USA

Může za to Írán – prohlásily Spojené státy k údajnému útoku na dva tankery v Ománském zálivu. Americký prezident Donald Trump i ministr zahraničí Mike Pompeo obvinění zdůvodnili způsobem provedení útoku a použitou zbraní. Írán to ale odmítl. Podle posádky japonského tankeru způsobily škody na plavidle dva letící předměty.

04:33 Reforma justičního systému

Sociální demokraté se dohodli s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou, nominovanou za hnutí ANO, že už v červnu předloží novelu zákona o státním zastupitelství. V době současných velkých demonstrací za nezávislost justice jde hlavně o ustanovení, jak napříště může být odvoláván nejvyšší státní zástupce. Detaily od Martiny Machové.

05:48 Kontejnerové bydlení v Chanově?

Romové z mosteckého sídliště Chanov sepisují petici proti výstavbě modulového bydlení. Za jediný den nasbírali už desítky podpisů. Plán postavit kontejnery k bydlení po vzoru podobné čtvrti ve Vsetíně se nezamlouvá tamním obyvatelům. Mají za to, že s nimi o plánu nikdo nemluví.

07:49 Švachulova matka vybrala miliony

Matka obviněného brněnského politika z hnutí ANO Jiřího Švachuly vybrala během jeho pobytu ve vazbě ze společných kont 5,8 milionu korun, policie peníze zajistila. Podle policie patřily právě Jiřímu Švachulovi. Majitelkou bankovního účtu je jeho matka, ale Jiří Švachula k němu měl dispoziční právo. Někdejší místostarosta si proti zadržení majetku podal stížnost. On a další lidé čelí obvinění z korupce při veřejných zakázkách v městské části Brno-střed.

08:22 Papežův vyslanec v Polsku kvůli zneužívání

Mít pravidla nestačí, pokud je nikdo neuplatňuje. To dnes polskému duchovenstvu vzkázal maltský arcibiskup Charles Scicluna. Z Vatikánu přicestoval do polského města Valbřich, aby se zúčastnil dvoudenního zasedání Katolického episkopátu Polska. Scicluna je známý jako papežův zmocněnec pro boj s pedofilií v řadách katolické církve. Jeho návštěva tak v polských církevních kruzích – alespoň podle tamních médií – vyvolala poplach.

11:40 Jak letos do Chorvatska?

Nejhorší cesta v Česku, nejlepší v Chorvatsku. Reportér Seznamu má za sebou cestu na Jadran, kam i letos zamíří statisíce Čechů. Cesta z Prahy do Zadaru trvala Jaroslavu Gavendovi víc než 10 hodin.

Reklama

Doporučované