Hlavní obsah

Střelec v kostýmu Santy, chybná identita a pas na Twitteru. Zmatky kolem útoku v Istanbulu

Co víme o útoku v istanbulském klubu Reina.

 

Reklama

Co zatím víme o útoku při silvestrovských oslavách v istanbulském klubu Reina, při kterém zemřelo 39 lidí.

Článek

Policie stále pátrá po střelci z istanbulského klubu Reina, který při silvestrovských oslavách zabil 39 lidí a dalších několik desítek zranil. Přestože policie zveřejnila fotografii útočníka, jeho identita veřejnosti známa není. V úterý se objevilo v médiích útočníkovo jméno, později se ale ukázalo, že jde o falešnou informaci. Nepotvrdilo se ani to, že střelec na sobě měl při útoku převlek Santa Clause, to vyvrátil záběr z průmyslové kamery před klubem. O postupu tureckých vyšetřovatelů se objevují zatím pouze kusé informace. Seznam Zprávy dal proto dohromady přehled toho, co je o útoku i střelci zatím známo.

Kdo útočil

K atentátu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Po útočníkovi turecká policie dále pátrá. O jeho identitě se spekuluje. Podle některých tureckých médií vyšetřovatelé totožnost střelce znají, jen ji zatím nechtějí zveřejňovat. Podezřelý podle novinářů pochází z Uzbekistánu nebo Kyrgyzstánu, list Haber Turk uvedl, že atentátník je Ujgur z čínské provincie Sin-ťiang. Agentura Reuters přišla s informací, že podle zdrojů z bezpečnostních složek byl muž zběhlý v gerilovém boji a mohl trénovat v Sýrii.

V pondělí policie zveřejněnila podobu útočníka. Druhý den se v turecké televizi DHA objevilo video, které muž sám natočil a na kterém se prochází po známém náměstí Taksim v Istanbulu.

Jisté je, že atentátníkem není Kyrgyz Jachem Mašrapov. Do souvislosti s útokem ho dala některá světová média a na sociálních sítích kolovala fotka jeho pasu. Kyrgyzský zpravodajský web Turmuš ale obratem přinesl rozhovor, ve kterém Mašrapov uvádí obvinění na pravou míru - turecká policie ho prý po atentátu zadržela na letišti, po hodinovém výslechu muže však s omluvou propustila. Do Turecka Mašrapov už několik let jezdí pracovně.

Motiv útoku

Už den po útoku některá konzervativní turecká média uvedla, že motivem útočníka mohl být trest za oslavy Nového roku. Sám Islámský stát ve svém prohlášení uvedl, že „hrdinný voják chalífátu zasáhl jeden z nejznámějších nočních klubů, kde křesťané slavili svůj odpadlický svátek" a střelba měla být i pomstou za turecké vojenské angažmá v Sýrii.

Jak policie postoupila ve vyšetřování

Turecká policie v souvislosti s atentátem zadržela už šestnáct lidí. V pondělí v noci provedla protiteroristická jednotka v Istanbulu razii, zatím bez konkrétního výsledku, na mezinárodním Atatürkově letišti pak v úterý zadržela policie dva cizince podezřelé z napojení na útočníka. Pohraničníci na letištích i pozemních hranicích mají nejvyšší pohotovost. Turecká média už dříve uvedla, že pachatel atentátu přiletěl s manželkou a dvěma dětmi loni v listopadu do středotureckého města Konya. Rodinní příslušníci hledaného jsou údajně osobami, které Turci zadrželi v pondělí.

Kdo jsou oběti

V klubu zemřelo 39 lidí. Policii se doposud podařilo ztotožnit 38 obětí. Z Turecka pocházelo jedenáct mrtvých, dále zahynulo sedm osob ze Saúdské Arábie, tři z Iráku a Libanonu, dvě z Jordánska, Indie a Maroka a také jeden člověk z Německa, Sýrie, Izraele, Tunisu, Belgie, Kuvajtu, Kanady, Ruska a Francie.

Zraněno bylo bezmála sedmdesát osob.

Reklama

Doporučované