Hlavní obsah

Přišel jsem umřít pro Alláha, křičel útočník z pařížského letiště. Měl u sebe korán a benzín

Útočník napadl vojenskou hlídku na letišti Orly v Paříži.

 

Reklama

Prokuratura útok vyšetřuje jako teroristický čin. Ve vazbě je útočníkův otec, bratr a bratranec.

Článek

Hlídka zastřelila na pařížském letišti Orly muže, který se snažil vzít zbraň vojačce. Prokuratura později uvedla, že útočníkem je devětatřicetiletý Ziyed Ben Belgacem, narozený ve Francii, trestaný a aktuálně v podmínce. Úřady incident vyšetřují jako teroristický čin.

Útočník z Orly křičel "Jsem tu zemřít pro Alláha".

Muž přišel na letiště s jasným záměrem - zabít a zemřít. Zmocnil se automatické pušky jedné z vojaček a chvíli ji držel jako rukojmí a lidský štít. Podle výpovědí vojáků, kteří ho záhy osmi výstřely zlikvidovali, křičel, že přišel zemřít pro Alláha. Vyšetřující prokurátor později upřesnil, že Belgacem měl u sebe i nádobu s benzinem a korán. Podle informací francouzského tisku už ráno Belgacem střílel na policejní hlídku, která ho zastavila pro rychlou jízdu v ukradeném autě. Belgacem hlídce ujel a ukradl jiné auto, kterým dojel až na letiště Orly.

Další informace francouzských médií, že na letišti Orly útočil zradikalizovaný muslim, vyšetřovatelé potvrdili. Několikrát trestaný Ziyed Ben Belgacem se zradikalizoval zřejmě ve vězení, aktuálně byl v podmínce a policie ho považovala za potenciální hrozbu. Jeho dům například prohledala bezprostředně po teroristických útocích z listopadu 2015, při kterých v Paříži zemřelo 130 lidí.

Cestující na letišti popsali televizi BFMTV paniku, kterou incident vyvolal. "Vojáci mířili na muže, který naopak mířil sebranou zbraní na ně," řekl jeden z očitých svědků, který se představil jako Dominique. Další muž řekl, že se vojáci snažili muže uklidnit. Pak prý zazněly dva výstřely.

Incident vyvolal rozsáhlá preventivní bezpečnostní opatření. Cestující a další lidé vyskytující se v letištní hale byli evakuováni kvůli obavám, že pachatel má na místě nějaké komplice nebo na svém těle pás s trhavinou. To se ale nepotvrdilo. Evakuováno bylo kolem 3000 lidí. Úřady později zatkly pachatelova otce a bratra, aby vyšetřily motivy činu.

Útočník byl podle francouzských médií zradikalizovaný muslim.

Letecký provoz na obou terminálech letiště Orly, které slouží hlavně pro vnitrostátní lety a spoje nízkonákladových aerolinek, byl kvůli události přerušen. Některé spoje byly přesměrovány na letiště Charlese de Gaulla. Z Prahy měl podle mluvčí ruzyňského letiště v sobotu letět do Orly pouze jeden spoj společnosti Transavia, který se kvůli incidentu zdržel.

Francouzská policie uzavřela celý areál letiště Orly a v něm i jeho bezprostředním okolí zastavila veškerou pozemní dopravu.

Halu prohledali policejní pyrotechnici, kteří u pachatele ani jinde nenašli žádné výbušniny. Na místě zasahovali i příslušníci protiteroristické brigády RAID.

Francouzské ministerstvo vnitra oznámilo, že nikdo jiný nebyl při incidentu zraněn. Podle France 24 ale patrně přece jen utrpěla lehké zranění napadená vojačka.

Evakuace letiště Orly.

Reklama

Doporučované