Hlavní obsah

Útočník s nožem na jihovýchodě Francie zabil dva lidi, osm zranil

Foto: Profimedia.cz

Snímek z místa činu.

Reklama

Dva lidi dnes zabil útočník s nožem na jihovýchodě Francie. Dalších osm osob bylo zraněno, z toho tři jsou v kritickém stavu. Informuje o tom agentura AFP s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování.

Článek

Podezřelým z útoku je 33letý muž, který byl zadržen. Motiv jeho činu je zatím nejasný. Ministr vnitra Christophe Castaner řekl, že úřady zjišťují, zda mají útok kvalifikovat jako teroristický.

Muž zaútočil dnes dopoledne ve městě Romans-sur-Isère na ulici, kde jsou pekárny a další obchody s potravinami. Nejdříve napadl jistého Rumuna, který šel na procházku se svojí přítelkyní a synem, uvedla francouzská média. Pak vešel do trafiky, kde pobodal prodavače a dva zákazníky. Další lidi napadl v řeznictví a supermarketu.

Podle místních médií je zadržený súdánský občan, který žádal ve Francii o azyl. Policie ho zadržela na místě. Případ zkoumá také francouzské zastupitelství pro boj s terorismem. Podle některých zdrojů muž při útoku křičel Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký), to však později vyšetřovatelé popřeli.

Šéf resortu vnitra Castaner řekl, že na zabezpečení místa činu se podílelo asi sto policistů a 45 hasičů.

Ve Francii stejně jako v mnoha jiných evropských zemích je kvůli šíření koronaviru celostátní karanténa, platí například zákaz shromažďování nebo omezení volného pohybu lidí.

Agentura AP připomíná, že Francie v posledních měsících zažila několik útoků nožem. V lednu policie v Metách postřelila muže, který s nožem v ruce a pokřikem Alláhu akbar útočil na skupinu strážců zákona. Jen o dva dny dříve policisté zastřelili útočníka, který na předměstí Paříže jednoho člověka ubodal nožem a dva další zranil. Není jasné, zda pachatele dnešního útoku k činu přivedly psychologické problémy nebo extremismus. Podle analytiků se snaží některé extremistické skupiny využít současné krizové situace, v jaké se Francie nachází, k tomu, aby získaly nové stoupence.

Reklama

Doporučované