Hlavní obsah

Video: Útočník s nožem v Nice zabil tři lidi. Jedné z žen uřízl hlavu

Policie krátce po činu uzavřela centrum města.Video: @nicematinphoto, @disclosetv

 

Reklama

Ve Francii opět útočil terorista. Třiadvacetiletého muže, který nožem napadl věřící v katedrále v Nice na jihu země, policisté zadrželi.

Článek

Při útoku nožem v kostele v centru jihofrancouzského přímořského města Nice byli zabiti tři lidé a několik jich bylo zraněno. Informovala o tom policie. Jeden člověk byl po útoku podle starosty města Christiana Estrosiho zadržen. Starosta na Twitteru napsal, že šlo pravděpodobně o teroristický útok. Deník Nice Matin napsal, že útočníka policisté postřelili a odvezli do nemocnice. Nyní je na jednotce intenzivní péče.

Podle dosud neověřených informací terorista jedné ženě uřízl hlavu, jednoho muže pak ubodal. O třetí oběti pak se zpožděním informovala agentura AFP, která se odvolala na policejní zdroj. Oběť se po útoku doběhla schovat do baru poblíž katedrály, tam však zraněním podlehla.

Foto: Profimedia.cz

Policisté před katedrálou Notre-Dame v Nice

Policejní a bezpečnostní úřady potvrdily, že bylo zahájeno vyšetřování „vraždy a pokusu o vraždu v souvislosti s teroristickým záměrem“ a zločinným spolčením pachatelů teroristických činů. Policie pátrá po komplici útočníka.

Čtvrteční atentát vyvolal na francouzské politické scéně velkou vlnu odsouzení: „Naše země je ve válce, my jsme ve válce,“ prohlásil republikánský poslanec Eric Ciotti, jenž v parlamentu zasedá za region Alpes-Maritimes, v němž leží Nice. Starostka Paříže Anne Hidalgová nabídla obyvatelům Nice i starostovi města podporu z metropole.

Francie se ještě nevzpamatovala z brutálního útoku na středoškolského učitele Samuela Patyho, kterému tento měsíc mladík čečenského původu uřízl hlavu za to, že při výuce ukazoval karikatury proroka Mohameda. Následné obhajování práva na karikatury i rouhání ze strany francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vyvolalo hněv části muslimského světa a vlády některých muslimských zemí viní Macrona z šíření protiislámské propagandy. Zatím není jasné, zda s tím dnešní útok nějak souvisí.

Terorista podle Estrosiho ještě při převozu do nemocnice neustále opakoval větu „Allahu Akbar“ (Bůh je veliký).

Středomořské Nice se stalo dějištěm teroristického útoku už před čtyřmi lety, kdy islamista najel do davu slavícího Den Bastily 14. července. Výsledkem bylo 86 mrtvých a více než čtyři stovky zraněných.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála v Nice, kde došlo k útoku

Prezident Emmanuel Macron se spolu s premiérem Jeanem Castexem účastní narychlo svolané schůzky krizového štábu na ministerstvu spravedlnosti. Macron se hned po schůzce vydá na místo činu, píše agentura AFP. Poslanci Národního shromáždění drželi krátce po prvních informacích o útoku minutu ticha.

Teroristické útoky proti Francii se množí

Děsivý teroristický čin v Nice ale nebyl jediným činem proti Francii v dnešní den. Policisté v jihofrancouzském Avignonu zastřelili muže, který ohrožoval kolemjdoucí nožem. V saúdskoarabské Džiddě pak tamní občan zaútočil na ochranku francouzského konzulátu. Jednoho muže přitom zranil.

Zprávu průběžně aktualizujeme.

Reklama

Související témata:

Doporučované