Hlavní obsah

Útočník u Paříže ubodal svou matku a sestru. K odpovědnosti se hlásí Islámský stát

Foto: AP

Policie motiv útoku vyšetřuje.

Reklama

aktualizováno •

Útočník v městečku Trappes nedaleko Paříže zabil svou matku a sestru, zároveň další osobu zranil.

Článek

V městečku Trappes nedaleko Paříže ve čtvrtek muž nožem zabil svou matku a sestru a vážně zranil další osobu. Policie krátce poté útočníka zastřelila. Francouzská média uvádějí, že muž při střetu s policií křičel Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký), avšak úřady událost nevyšetřují jako teroristický čin. K incidentu se prostřednictvím své propagandistické agentury přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), tvrzení však ničím nedoložila.

Podle deníku Le Parisien zabíjel 35letý Kamel S., který se pak zabarikádoval v domě rodiny. „Alláhu akbar, jestli vstoupíte, všechny vás zabiju,“ křičel podle listu muž ozbrojený několika noži. Když nakonec sám vyšel a pokračoval ve výhrůžkách, policie zahájila palbu.

Francouzská média informují, že muž byl před dvěma lety odsouzen za veřejné oslavování teroristického činu. Motiv jeho akce však zatím není jasný. Televize BFM-TV uvedla, že nejpravděpodobnější se zdá být možnost, že za krveprolitím byla rodinná rozepře. Třetí oběť, která po incidentu bojovala o život, k rodině pachatele nepatří.

Agentura AP připomněla, že IS se v minulosti přihlásil k mnoha útokům, při nichž nebyly prokázány žádné vazby pachatelů na extremistickou síť. Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb novinářům řekl, že ačkoli byl útočník z Trappes známý úřadům pro obhajování terorismu, „zdá se, že byl spíše (duševně) narušenou osobou než někým, kdo by dokázal reagovat na výzvu IS“.

Jeden z obyvatel Trappes listu Le Parisien řekl, že dotyčný nějaký čas pobýval v psychiatrickém zařízení. Dodal však, že šlo o milého muže. „Do mešity moc nechodil, měl práci, znal jsem ho od dětství,“ uvedl.

Poté, co incident v Trappes skončil, požádala policie obyvatele městečka, aby se místu činu vyhýbali, a usnadnili tak vyšetřování. Podle Reuters je Trappes s asi 30 000 obyvateli chudší lokalitou v obecně bohatším regionu západně od Paříže. Desítky radikalizovaných mladých lidí odsud údajně odešly bojovat do Sýrie.

Ministr Collomb ve čtvrtek na Twitteru vyjádřil soustrast obětem a pozůstalým a ocenil práci bezpečnostních složek. „Chtěl bych ocenit pořádkové složky za jejich mobilizaci a schopnost reakce. Již pracují na tom, aby osvětlily okolnosti tohoto dramatu,“ napsal Collomb.

Reklama

Související témata:

Doporučované