Hlavní obsah

Střelba v Atlantě: Útok mohl mít sexuální motiv, tvrdí policie

Foto: Profimedia.cz

Jeden z podniků, kde v noci na středu SEČ došlo k útoku.

Reklama

aktualizováno •

Atlantská policie zadržela po střelbě v několika masážních salónech útočníka, který zabil osm lidí, z toho šest Asiatek. Střelbu veřejně odsoudili ti nejvyšší činitelé i asijská komunita napříč USA.

Článek

Dopadený 21letý Robert Aaron Long se k útokům, při kterých zemřelo osm lidí, z toho 6 žen asijského původu, přiznal. Policie se domnívá, že útok mladého muže, o kterém toho dosud není moc známo, mohl mít sexuální podtext. Long čelí obvinění ze čtyř vražd a jednoho napadení.

V úterý kolem 17:00 (22:00 SEČ) postřelil Long pět lidí v asijském masážním salonu ve městě Acworth v okrese Cherokee, asi 50 kilometrů severně od Atlanty. Na místě činu zemřeli dva lidé a tři byli převezeni do nemocnice, kde dva z nich svým zraněním podlehli. Uvedl to podle agentury AP mluvčí policie v okresu Cherokee Jay Bake.

Zhruba o 50 minut později policie reagovala na telefonát ohledně právě probíhající loupeže v atlantské čtvrti Buckhead. Po příjezdu na místo činu policisté v salonu Gold Spa objevili tři zřejmě zastřelené ženy. Na místě se rovněž dozvěděli o tom, že ke střelbě došlo i v masážních lázních přes ulici. Tam také našli mrtvou ženu.

Z osmi obětí policie identifikovala čtyři. Jedná se o osoby ve věku od 33 do 54 let. Na tiskové konferenci vyšetřovatelé uvedli, že Long rasově motivovaný útok popřel. „(Útočník) má pravděpodobně problém, označuje ho jako závislost na sexu a tyto lokality vnímal jako pokušení, kterých se chtěl zbavit,“ uvedl kapitán Jay Baker, který dodal, že Long při dopadu nekladl odpor.

Existuje také domněnka, že některé masážní salóny mohly sloužit jako místo pro sexuální služby, nicméně tamní úřady zatím neuvedly, že salóny v tomto odvětví působily. Popřela to i starostka Atlanty Keisha Lance Bottomsová, která zdůraznila, že se jednalo o seriózní salóny.

Na místě činu nebyl podle BBC nikdo zatčen. Útočníka u salonu v Acworthu ale jen několik minut před útokem zachytily bezpečnostní kamery. Podle vyšetřovatelů, kteří je studovali, se stejný muž objevil i na záznamech pořízených poblíž salonů v Atlantě, kde došlo k útokům.

Policie následně zveřejnila snímky podezřelého Longa, kterého pomohla identifikovat samotná rodina útočníka. Toho policie po honičce dopadla asi 240 kilometrů jižně od Atlanty. Podle starostky Atlanty byl Long při dopadení na cestě na Floridu, kde ve svém běsnění chtěl údajně pokračovat. Podle CBS News řekl obviněný vyšetřovatelům, „že miluje Boha a zbraně“.

„Brutální trestné činy z nenávisti“ páchané na asijských Američanech ve čtvrtek odsoudil i americký prezident Joe Biden. Jednotlivé násilné rasově motivované incidenty nejen v USA, které se objevují od začátku pandemie, Biden označil za „neamerické“ a vyzývá k jejich zastavení.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová úterní střelbu označila za tragickou připomínku toho, že společnost musí brát násilí v potaz, a vyjádřila solidaritu s americko-asijskou komunitou.

„Celá naše rodina se modlí za oběti těchto děsivých násilných činů. Hluboce oceňujeme rychlé zadržení podezřelého (…) v koordinaci s místními a federálními orgány,“ uvedl republikánský guvernér Georgie Brian Kemp.

Organizace Stop AAPI Hate, která se zabývá bojem s nenávistí proti asijským Američanům a pacifickým ostrovanům, uvedla, že „útok je nepopsatelná tragédie pro rodiny obětí, ale i pro celou asijsko-pacifickou komunitu“.

Policejní sbory z obou míst činu se nyní snaží souvislost útoků potvrdit, na operaci se podílí také Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Policie města Atlanta preventivně vyslala strážníky do všech podniků podobných těm, které byly napadeny, a v celé metropolitní oblasti posílila hlídky. Podle Reuters nařídila zvýšenou přítomnost v asijských čtvrtích i policie v New Yorku.

Agentura AP připomíná, že případy rasově motivovaných činů vůči Asiatům jsou ve světě čím dál častější. Ve Spojených státech je podle webu The New York Times mohla rozdmýchat i rétorika řady politiků, včetně bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který současnou pandemii nového koronaviru opakovaně častoval výrazem „čínský virus“.

Reklama

Související témata:

Doporučované