Hlavní obsah

Útočník v Lyonu postřelil kněze, jeho stav je kritický

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z místa útoku ve francouzském Lyonu. Na místě zasahovala policie i záchranáři.

Reklama

aktualizováno •

Násilnosti ve Francii nekončí. Agentura Reuters v sobotu večer uvedla, že ve městě Lyon útočník postřelil pravoslavného kněze, který je momentálně v kritickém stavu. Incident se odehrál v okamžiku, kdy pop zavíral kostel.

Článek

Incident v Lyonu se odehrál po čtvrté hodině odpolední. Podle agentury AP, která hovořila s policejním úředníkem obeznámeným se situací, se kněz řecké národnosti momentálně nachází v tamní nemocnici a jeho život je v ohrožení poté, co byl upilovanou loveckou puškou postřelen v oblasti břicha.

Podle zdrojů agentury AFP obeznámených s vyšetřováním se v kostele v době útoku nekonala bohoslužba a duchovní nebyl oblečen do kněžského šatu. Střely jej údajně zasáhly do jater. Útočníkova zbraň se nenašla, viděli ji ale svědci.

Podle francouzského listu Le Parisien byl kněz zasažen celkem dvěma střelami a první pomoc mu na místě poskytli příslušníci tamní městské policie, kteří na scénu dorazili jako první. Podle agentury AP je postřeleným 45letý Nikolaos Kakavelakis, který je otcem dvou dětí. Podle představitele řecké pravoslavné komunity ve městě Antoina Callota útoku nepředcházely žádné výhružky.

Na místě zasahovaly záchranné i bezpečnostní složky. Útočník měl podle již zmiňovaného úředníka jednat sám. Okolí kostela, kde k útoku došlo, bylo uzavřeno. Francouzské ministerstvo vnitra i národní policie vyzvaly občany, aby se dané oblasti vyhýbali.

Francouzská policie podle Reuters v souvislosti s případem později večer zatkla podezřelého. Z vyjádření nicméně není jasné, zda je zadrženým přímo útočník. Policisté dříve uvedli, že pravděpodobný pachatel z místa činu uprchnul.

„Zřejmě jde o muže z oblasti Středomoří, měří 190 centimetrů, má dlouhou černou pláštěnku a černý klobouk,“ sdělil po incidentu o útočníkovi pro francouzské rádio Ludovic Cassier z policejní unie Unité SGP Police.

Francouzský premiér Jean Cartex, který byl v okamžik útoku na návštěvě města Rouen, již uvedl, že se vrací do Paříže, aby vyhodnotil situaci, informuje agentura Reuters. Do hlavního města míří i tamní ministr vnitra Gérald Darmanin, uvedl to na svém twitterovém účtu.

Castex v reakci na dnešní útok uvedl, že vláda je plně odhodlána umožnit každému bezpečně a svobodně praktikovat svou víru. „Naše vůle je silná, naše odhodlání nepoleví. Jde o čest Francie, jde o čest republiky.“

Vyšetřování bylo svěřeno justiční policii v Lyonu. Kromě možných motivací útočníka zkoumají vyšetřovatelé také minulost oběti, píše Le Parisien.

Útok s náboženským podtextem dávají komentátoři do souvislosti s jen tři dny starým útokem v jihofrancouzském Nice. Tunisan, který se do Francie dostal ilegálně z Itálie, podle policejní verze zaútočil v tamní bazilice nožem se 17centimetrovou čepelí a zabil dvě ženy a kostelníka. Dalších několik lidí zranil. Případ je vyšetřován jako teroristický útok.

A stejně tak kriminalisté šetří brutální útok na středoškolského učitele Samuela Patyho, kterému tento měsíc mladík čečenského původu uřízl hlavu za to, že při výuce ukazoval karikatury proroka Mohameda.

Následné obhajování práva na karikatury i rouhání ze strany francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vyvolalo hněv části muslimského světa a vlády některých muslimských zemí viní Macrona z šíření protiislámské propagandy.

Macron v reakci na útoky oznámil, že Francie nasadí do ulic další vojáky kvůli posílení ochrany památek, škol a svatostánků - jejich počet se více než zdvojnásobí na 7000. Možným útokům podle něj nyní čelí celá země, a to kvůli ochraně svých hodnot jako jsou svoboda a odhodlání nepoddat se teroru.

Reklama

Doporučované