Hlavní obsah

Útočník z Christchurch stane před soudem. Bude obviněn z 50 vražd a 39 pokusů

Střelec z Nového Zélandu nebude u soudu ani dotázán, zda se cítí být vinen.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Australan, který v polovině dubna zaútočil na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch, si v pátek před soudem vyslechne obvinění. Útočník střelbu živě přenášel na Facebooku. Parlament v Austrálii v souvislosti s jeho činem schválil nový zákon pokutující vlastníky sociálních sítí za zobrazování násilného obsahu.

Článek

Australan Brenton Tarrant, obviněný z vraždění ve dvou mešitách novozélandského města Christchurch, se bude zodpovídat z padesáti zločinů vraždy a devětatřiceti pokusů o vraždu. Oznámila to ve čtvrtek novozélandská policie s tím, že se nevylučují ještě další obvinění proti muži.

Osmadvacetiletý bělošský extremista, který 15. března svůj útok nahrával a přenášel v přímém přenosu na sociální síti Facebook, předstoupí v pátek před soud, aby vyslechl obvinění. Řízení má být krátké, jeho obsahem bude kromě obvinění jen úřední identifikace obžalovaného. Nebude v této fázi ani dotázán, zda se cítí vinen. Tarrant uvedl, že obhajovat se bude sám.

Australský parlament ve čtvrtek v Canbeře schválil zákon, který pokutuje společnosti vlastnící sociální média a umožňuje uvěznit jejich manažery, pokud bezodkladně neodstraní ze sítě násilný obsah. Zákon je bezprostřední reakcí na střelbu v Christchurch. Firmy mohou být potrestány pokutou ve výši deseti procent ročního obratu a manažeři až tříletým vězením.

Společnosti jako Facebook nebo Google se dopustí trestného činu, pokud ze svých serverů neodstraní videa nebo fotografie vražd, mučení nebo znásilnění. Australskou policii jsou podle zákona povinny o podobném obsahu informovat v „rozumné“ době, uvedla agentura Reuters.

Společnost Facebook na konci března uvedla, že zváží možnosti pro restrikce živého vysílání na své sociální síti. S odvoláním na oznámení provozní ředitelky firmy Sheryl Sandbergové informoval zpravodajský server BBC. Společnost zvažuje, že omezí možnosti vysílat v přímém přenosu například pro ty, kdo v minulosti porušili pravidla užívání sociální sítě.

Sedmnáctiminutové video mělo na sociální síti 4 tisíce zhlédnutí ještě, než bylo staženo. Provozovatelé sociálních sítí měli s jeho odstraněním značné potíže. Originál byl sice z Facebooku stažen 12 minut po ukončení živého vysílání, video se ale v editované podobě šířilo dál internetem. Podle zpravodajského serveru BBC měl záznam v den útoku více než 1,5 milionu kopií, objevil se také na platformě Instagram a Youtube.

Reklama

Doporučované