Hlavní obsah

Útočník z Wisconsinu má bohatou trestní minulost. Vězení opustil před týdnem

Foto: Twitter.com/deeth_jim

Darrell Edward Brooks vystupoval jako undergroundový hiphopový umělec jménem MathBoi Fly. Na snímku z jeho videoklipu je vidět červené SUV.

Reklama

Americká policie identifikovala podezřelého, který najel do lidí v americkém Wisconsinu. Darrell Edward Brooks jen několik dní před útokem na kauci opustil vězení.

Článek

Devětatřicetiletý Darrell Edward Brooks skončil v neděli večer ve vazbě. Je podezřelý z toho, že v červeném SUV Ford Escape vjel do průvodu lidí ve wisconsinském městě Wakosha. Při tragédii zemřelo pět lidí a zranilo se jich více než 40.

Na profilu na sociálních sítích, který je již smazaný, Brooks podle webu Independent vystupoval jako undergroundový hiphopový umělec jménem MathBoi Fly.

Podle policistů, kteří hovořili s NBC News, se Brooks nejspíš před nehodou dostal do potyčky v nedalekém parku, při níž měl jeden z účastníků útočit nožem. Když se pak Brooks snažil před rvačkou uniknout, ztratil kontrolu nad vozidlem.

„Dostali jsme na začátku stížnost na potyčku s nožem? Ano. Víme, zda tam skutečně byl? Nevíme, protože jsme se tam ani nedostali. Nakonec jsme okamžitě reagovali na krizovou situaci,“ řekl velitel policie ve Waukeshe Daniel Thompson.

Okresní prokurátor státu Milwaukee John Chisholm v pondělí zveřejnil souhrn obvinění vznesených proti Brooksovi. Podle soudních záznamů má podezřelý Brooks bohatou trestní minulost, sahající až do roku 1999.

Ze soudních záznamů vyplývá, že úřady Brookse v červenci 2020 obvinily ze dvou trestných činů „ohrožení bezpečnosti z nedbalosti druhého stupně“ a „držení střelné zbraně“. Ve vazbě zůstal až do 9. února 2021, než byl po odročení soudního jednání propuštěn na kauci 500 dolarů.

Dne 5. listopadu byl znovu obviněn z ublížení na zdraví, obstrukce a výtržnictví. Vinu necítil ani v jednom z obvinění. 11. listopadu jej po složení kauce ve výši 1000 dolarů propustili. Ještě 12. listopadu se dostavil k soudu, další slyšení je naplánováno na příští měsíc.

Chisholm ve svém prohlášení uvedl, že doporučení státu ohledně kauce bylo „vzhledem k povaze nedávných a probíhajících obvinění proti Brooksovi nepřiměřeně nízké“. Chisholm dodal, že doporučení ohledně kauce „není v souladu s přístupem jeho úřadu k obviněným, kteří čelí obvinění z násilných trestných činů“. Dle prohlášení brzy provede interní přezkum tohoto rozhodnutí.

Reklama

Související témata:
Wakosha

Doporučované