Hlavní obsah

Útok hackerů na české ministerstvo nebyl jediný, terčem byli experti na Rusko z ČR i mimo ní

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Podle zprávy Bellingcat se koncem července stal český institut Evropské hodnoty terčem hackerského útoku. Kromě toho byly zasaženy další tři desítky expertů na Rusko v Evropě a USA. Hackerský útok postihl v červnu také české ministerstvo zahraničí.

Článek

Investigativní server Bellingcat v sobotu oznámil, že tři desítky expertů na Rusko v Evropě a USA, mezi nimi pracovníci nevládních organizací, akademici, novináři a političtí aktivisté, se staly obětí důmyslného kybernetického útoku.

Terčem bylo koncem července i několik analytiků českého institutu Evropské hodnoty. Jeho výkonný ředitel Jakub Janda ve středu v prohlášení uvedl, že institut nepřišel o žádná citlivá data. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) se k incidentu odmítl vyjádřit. „My takové věci nekomentujeme a nebudeme se k tomu vyjadřovat ani v tomto případě,“ řekl mluvčí Radek Holý.

Bellingcat soudí, že pravděpodobným pachatelem útoku je ruský stát nebo možná také někdo, kdo se jej snaží zdiskreditovat. Novinář britského deníku The Guardian Luke Harding, na nějž útok rovněž mířil, má za to, že za útokem stojí ruská vojenská rozvědka GRU.

Terčem útoku se stali například dva analytici Bellingcatu, jeden investigativní novinář BBC, tři žurnalisté z The Guardian nebo tři novináři z různých ruských investigativních médií. Analytik bezpečnostních hrozeb Bellingcatu Moritz Rakuszitzky řekl Radiožurnálu, že Čechů je mezi oběťmi útoku nejvíce, dohromady osm. „Je to pravděpodobně nejvíc zastoupená země. Jsou to novináři, lidé z neziskových organizací a výzkumníci,“ dodal.

Výkonný ředitel Evropských hodnot Janda uvedl, že útok byl cenou za to, že český institut „zveřejňuje nepřátelské aktivity ruského diktátorského režimu rovněž v našem regionu střední a východní Evropy“.

Hackerský útok postihl v červnu také české ministerstvo zahraničí. Podle serveru Deníku N za ním s velkou pravděpodobností stojí GRU. Ruské velvyslanectví označilo informaci Deníku N o možné zodpovědnosti GRU za spekulaci a záležitost nechtělo dále komentovat.

Nizozemsko odhalilo ruské hackery, chtěli zaútočit na Organizaci pro zákaz chemických zbraní.Video: Martin Zíta, Reuters

Podle expertů Česká republika zaostává v kybernetické obraně. Bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel, někdejší poslanec Ivan Gabal a někdejší český velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář se shodují na tom, že na vině je hlavně chybějící legislativa, která by umožnila vybudování účinné kybernetické obrany.

„Současné úspěšné útoky na Ministerstvo zahraničních věcí ČR jsou vážným projevem naší slabosti a rychle rostoucích hrozeb,“ upozornili experti. Ti také tvrdí, že Česko pouze pasivně zaznamenává útoky, kterým čelí.

Podle čtveřice odborníků je nutné urychleně projednat novelu zákona o Vojenském zpravodajství, která by této tajné službě svěřila obranu českého kyberprostoru, kterou dnes nikdo nezajišťuje.

Reklama

Doporučované