Hlavní obsah

Památka na těžké chvíle. Češi v New Yorku uctí 11. září virtuální projekcí

Foto: České centrum New York

České centrum New York pořádá dvouvečerní pietní akci.

Reklama

aktualizováno •

Spojené státy si letos ve velkém připomenou teroristické útoky, k nimž došlo 11. září roku 2001. Pietní akci plánují i Češi v New Yorku.

Článek

Spolu s Generálním konzulátem České republiky v New Yorku a Harmony Foundation pořádá České centrum New York dva pietní večery. Událost s názvem Rekviem 2021 se koná 9. a 10. září.

„Na 11. září 2001 nelze zapomenout, každý z nás na něj má osobní vzpomínku. V tento tragický den byli tady s Newyorčany také naši diplomaté, Češi žijící a pracující v New Yorku a samozřejmě krajané. Prožívali jsme s nimi těžké chvíle zármutku a každý rok v tuto dobu na oběti, které si útoky vyžádaly, vzpomínáme,“ vyjádřil se generální konzul Arnošt Kareš.

Hlavním bodem programu je podle tiskové zprávy Českého centra New York hudební rekviem Oratio Spei (Modlitba za naději). Jeho autorem je skladatel Juraj Filas, který hudební opus věnoval obětem mezinárodního terorismu.

„Upřímně mne těší, že mladá generace není lhostejná k událostem, které jsou neustále živé v našich srdcích a žel zůstávají aktuálním mementem pro celý svět,“ sdílelo České centrum New York komentář skladatele Filase.

Skladbu, jež zazní z nahrávky pořízené v roce 2013 v pražském Rudolfinu s pěvci z newyorské Metropolitní opery, doplní i multimediální projekce včetně videomappingu. „Letos je tato vzpomínka mimořádně silná, a proto se chceme v tichosti sejít a při rekviem Juraje Filase věnovat naši vzpomínku všem obětem, ale také těm, kteří pomohli Americe znovu na nohy,“ doplnil generální konzul ČR v New Yorku Kareš.

Muž s červeným šátkem i odcházení

Spolu s digitální projekcí představí České centrum New York i umělce Markétu Gebrian a Alexe Dowise. A to v rámci exhibice virtuální reality na střeše centra – s týmž hudebním podkladem od Juraje Filase.

Foto: Alex Dowis

Z VR projekce Alexe Dowise.

Alex Dowis si pro své dílo vybral osud Wellese Remyho Crowthera, newyorského mladíka, který z jižní věže Dvojčat zachránil deset lidí. Sám potom při tragédii zahynul. Dowis nakreslil pro projekci ve virtuální realitě jeho příběh – tedy příběh mladého obchodníka s akciemi a dobrovolného hasiče neboli Muže s červeným šátkem.

Crowther těsně po tragédii nechal své matce vzkaz v hlasové schránce s tím, že je v pořádku. Tragédii ale kvůli záchraně jiných nepřežil a jeho matka se pak dočítala o lidech, kteří vyprávěli o muži s červeným šátkem přes ústa, jenž jim pomohl. Poslala přeživším fotografie svého syna a oni potvrdili, že to byl právě on.

Dowisovo dílo je připomínkou Crowtherova hrdinství. „Jsou to velmi bolestivé vzpomínky a zároveň symbol neoblomné lidské víry. Je to velké odhodlání a touha žít. Je to smrt a zrození v jednom,“ shrnul umělec, co podle něj jeho projekce ve virtuální realitě představuje.

Markéta Gebrian si pro svou VR projekci vybrala abstraktnější téma. „Odcházení duše tunelem za světlem do kosmu. Je to 360stupňové video vytvořené pomocí 3D modelu a VR programu,“ okomentovala své dílo umělkyně Gebrian. Podle ní představuje transcendentální interpretaci toho, co je za hranicí lidské zkušenosti.

Foto: České centrum New York

Plakát k pietní akci.

Ředitel Českého centra New York Miroslav Konvalina upřesnil, že je chystaná pietní akce dílem vícero osob: „Celovečerní program je výsledkem mnohaměsíční spolupráce výtvarnice Markéty Gebrian, semifinalisty soutěže America’s Got Talent z ČR Alexe Dowise, česko-americké výtvarnice Jitky Exlerové a americké režisérky Anny Evy Kotyzové, jejíž rodiče pocházejí z bývalého Československa.“

Většina umělců se ale události nezúčastní – kvůli pandemickým opatřením na ní, až na Markétu Gebrian, jež v New Yorku momentálně žije, pracovali na dálku. I samotná představení navštíví jen omezený počet lidí. Jednoho večera, jenž připomene tisíce obětí tragických útoků 11. září, se může zúčastnit nanejvýš 80 hostů.

Reklama

Doporučované