Hlavní obsah

Útok na autobus Dortmundu: Policie zatkla člena IS. Důkaz, že odpálil bomby, nemá

Vyšetřovatelé stále pracují s verzí, že útok nemá náboženský motiv.

Reklama

Článek

Policie zatkla 26letého Iráčana Abdula Beseta A., u kterého prokázala napojení na Islámský stát. Němečtí prokurátoři ale ve čtvrtek uvedli, že stále chybí důkaz, který by spojoval zadrženého muže s bombovým útokem na autobus fotbalistů Borussie Dortmund.

Deník Bild uvedl, že policie sledovala zadrženého Abdula Beseta A. několik měsíců a na základě odposlechů telefonu předpokládala, že by mohl ve svém bytě skrývat výbušniny. Vyšetřovatelé ho prohledali, stejně jako byt druhého podezřelého, kterého ale nezadrželi.

Po výbuchu u autobusu se zvedla mezi fanoušky vlna solidarity.

Měl se podílet na „únosech, vydírání a vraždách"

Policie zatím nenašla žádný důkaz, který by Abdula Beseta A. s útokem na autobus spojoval. Vyšetřovatelé ale požádali soud o zatykač, protože ho podezřívají z členství v organizaci Islámský stát. V Iráku měl v roce 2014 vést desetičlennou teroristickou jednotku.

„Cílem jedotky bylo připravovat únosy, vydírání a vraždy,” řekl státní zástupce.

V březnu 2015 překročil hranici Turecka a na začátku roku 2016 se dostal do Německa, kde podle prokurátorů „udržoval kontakty s členy IS”.

Dopis z místa obsahuje řadu nesrovnalostí

Policie sleduje za útokem možnou islamistickou linku. Na místě našla tři identické dopisy, v nichž se k útokům hlásí Islámský stát. Podle informací agentury DPA a deníku Bild je ale v textu řada nesrovnalostí. Celý dopis je neobvykle formulován pouze v němčině a chybí v něm i obvyklé znaky Islámského státu.

Zvláštní je i pravopis jednotlivých slov (např. anglický přepis slova chalífát) nebo konkrétní politický požadavek na uzavření americké letecké základny Ramstein v jihozápadním Německu.

Vyšetřovatelé proto stále vyhodnocují možnost, že za útokem mohou být levicoví nebo pravicoví extremisté, stejně jako násilníci z řad fotbalových fanoušků.

Emotivní pozápasový rozhovor s hráčem Dortmundu Nuri Sahinem.

Reklama

Doporučované