Hlavní obsah

Útok na Babiše se stále prošetřuje. Policie akci podcenila, míní expert

Foto: ČTK

Andrej Babiš podepisuje výtisky své knihy v Průhonicích.

Reklama

Útok na premiéra Andreje Babiše vajíčkem hodnotí policie zatím stále jako přestupek, šetření ale není u konce.

Článek

Policie zatím neuzavřela vyšetřování nedělního incidentu, který se odehrál na autogramiádě nové premiérovy knihy Sdílejte, než to zakážou! „Probíhají ještě další úkony k prověření veškerých okolností,“ vysvětlil Seznam Zprávám policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

Během mítinku v Průhonicích hodil jeden z přihlížejících po premiérovi vajíčko, celý incident zaznamenala kamera reportérů Seznam Zpráv, kteří byli na místě.

Zadržena byla ale ještě jedna osoba. „Ve druhém případě šlo pravděpodobně o neuposlechnutí výzvy,“ uvedl Chalupa bez bližších podrobností, čeho konkrétně se druhý zadržený dopustil.

Útok na premiéra zachytila kamera Seznam Zpráv.Video: Neboli, Seznam Zprávy

Obě jednání jsou podle policie stále kvalifikována pouze jako podezření ze spáchání přestupku. „Bude to předáno příslušnému správnímu orgánu buď podle místa spáchání toho skutku, nebo by se to postupovalo úřadu v místě bydliště dotyčných,“ nastínil další postup.

V přestupkovém řízení dotyčným hrozí pokuta ve výši pět až deset tisíc korun. V rámci přestupkového řízení by přitom policisté měli předat případ k projednání příslušnému správnímu orgánu do 30 dnů ode dne, kdy se o přestupku dozví. Chalupa však upozorňuje, že právní kvalifikace zatím ještě není finální.

Expert: Policie akci podcenila

Premiér schytal ránu vajíčkem přímo do hlavy. Nezabránila tomu ani jeho ochranka, ani policie. Podle Davida Rožka, bezpečnostního analytika ze Soft Targets Protection Institute, je hlavní vina na straně policie, která měla místo zajistit.

„Otázkou vždycky je, co čekáme za nebezpečí. Na všech takovýchto akcích je policie zodpovědná za hodnocení rizika. Stejně tak je policie – nikoli premiér – odpovědná za přijatá opatření k té konkrétní situaci či konkrétní akci,“ míní Rožek.

Podle něj tedy policisté situaci na průhonickém náměstí pravděpodobně podcenili: „Vždycky je potřeba znát počet lidí, o jakou komunitu se jedná, a odhadnout náladu lidí. Myslím si, že policie tyto faktory spíše podcenila. Ve vypjatém období před volbami a obzvlášť v dnešní polarizované společnosti podobný incident očekávat mohla.“

Policie na kritiku reagovat nechce. „Z taktických důvodů se k postupům policie nebudeme vyjadřovat, jakož i jakkoli komentovat názory bezpečnostního analytika,“ uvedl mluvčí policie Chalupa.

Po samotném incidentu už byla reakce policie rychlá, předtím se ale muži s taškou plnou vajec podařilo bez potíží dostat blíže k premiérovi a hodit vejce. Rožek upozorňuje, že celá situace mohla skončit mnohem hůř.

„Pokud si představíme, že by neletělo vajíčko, ale cokoliv jiného, tak je život premiéra ohrožen téměř kýmkoli, kdo se rozhodne takovýmto způsobem narušit pořádek. Takto se můžeme bavit o přestupku proti občanskému soužití, případně trestném činu výtržnictví, pokud to tak policie vyhodnotí. Mohlo se ale samozřejmě stát i něco horšího,“ vysvětluje.

Podle Rožka by podobná situace například v západních státech nastat nemohla, protože by se chráněná osoba takhle blízko k potenciální hrozbě nedostala. Navíc podle něj policie měla předpokládat, že se nebude jednat o striktně přátelské setkání, což dokládaly už kříže, které nakreslili na dlažbu v místě premiérovy autogramiády zástupci organizace Milion chvilek.

„I kdyby měl dotyčný zbraň, tak si ji musí přinést a namířit. A to nějakou dobu, řekněme pár vteřin, trvá. Tohle všechno by měla policie zaregistrovat a mít dostatek lidí, aby takovouto činnost vždycky odhalila. Určitě se bavíme o tom, že posílit bezpečnostní opatření minimálně na setkání s veřejností je určitě namístě,“ uzavírá Rožek.

ANO: Není třeba nic měnit

Zda tak policie na dalších setkáních premiéra s veřejností učiní, neupřesnila. „Nemyslíme si, že je potřeba něco měnit. Chceme se potkávat s lidmi stejně jako doposud,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí hnutí ANO Martin Vodička s tím, že by průhonický incident neměl průběh jejich nadcházejících předvolebních mítinků narušit.

Podle mluvčí vlády Jany Adamcové se změny nechystají ani v rámci osobní stráže samotného premiéra. „Nevím o tom, že by se nějak posilovala ochranka. Byl tam zajištěn standardní postup. Premiér má ochranku jako vždy a vždycky, když se něco vyhrotí, tak se povolají nějaké posily, jako tomu bylo v Průhonicích. Nemyslím si, že by se nějak zvedal počet ochránců či se dělala jiná opatření,“ uvedla Adamcová.

Reklama

Související témata:

Doporučované