Hlavní obsah

Útok na Čapí hnízdo, voyeurka Siri a brexit v příkopu

Nejzajímavější události z 29. července 2019, o kterých byste měli vědět, pohledem Josefa Mačího.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podívejte se na přehled zpráv, které by vás v pondělí neměly minout.

Článek

K. O. Sputniku

Prokremelskému webu Sputnik se nelíbila kritika experta na fake news Jakuba Kalenského a začal se s ním dohadovat. Byla to chyba, protože tím k sobě přitáhl pozornost státního úřadu.

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH), které působí pod hlavičkou ministerstva vnitra, se vysmálo větě, kterou o Sputniku redakce řekla. Že totiž pouze šíří alternativní pohled na svět.

„Tvrdit, že Sputnik nabízí ‚alternativní pohled na realitu‘, je jako tvrdit, že Rudé právo bylo jen alternativním médiem, a nikoliv hlásnou troubou propagandy komunistického režimu,“ reagovalo CTHH. Bum, přímo na komoru.

Voyeurství v podání Siri

Siri vás poslouchá. Pořád. Všude. Kdykoliv. Virtuální asistent Applu se zapíná i ve chvílích, kdy o tom nevíte. Nahrávky pak poslouchají kontraktoři americké firmy. Přišel na to britský list The Guardian. Často jsou to i choulostivé momenty – u lékaře, během sexu, nebo dokonce při nákupu drog. Dám vám tedy dobrou radu – nekupujte drogy. Nebo si při tom alespoň vypněte Siri.

Kvjatovská kvalita

Před třemi roky to vypadalo na konec, teď má pilot Formule 1 Daniil Kvjat všechno. V Red Bullu se ho v roce 2016 zbavili. Letos se do F1 vrátil v barvách Toro Rosso a při Velké ceně Německa se propracoval z 19. místa až na třetí. Pro stáj to bylo první pódium po 11 letech. Kvjatovi se navíc v noci před závodem narodilo dítě. Asi splátka osudu za všechna příkoří.

Brexit v příkopu

Hledáte dokonalou metaforu pro brexit? Co třeba nabouraný autobus z kampaně ponechaný napospas osudu. Reportérka BBC jeden takový nalezla. Zaseklý, bránící všem v pohybu, který brexitáři nechali jen tak stát, aby to za ně vyřešil někdo jiný. Aspoň, že pro něj později poslali odtahovku.

Babiš nás všechny nezastaví

Čapí hnízdo má další problém, chystají se tam lidé. Nechtějí se ale kouknout na kozy – 21. září ho vezmou útokem. Jde o inspiraci americkou akcí, která si za cíl vybrala mýty opředenou oblast 51. Organizátora akce na Facebooku ale místo toho navštívila FBI. Pořadatel čapí akce může očekávat tak maximálně zakleknutí z finančáku.

Reklama

Doporučované