Hlavní obsah

Útok na Haiti. Teritoriální válka gangů, nebo protivládní boj?

Bezpečnostní situace na Haiti je kritická.Video: Karolína Štuková, AP

 

Reklama

Podivný útok zažilo haitské hlavní město Port-au-Prince. Ozbrojenci oblečení do uniforem zabili až 25 lidí, úřady o incidentu mlčí a místní spekulují, zda šlo o boj gangů a zkorumpované policie, či vládní čistku.

Článek

Až 25 obětí si vyžádalo řádění skupiny ozbrojenců, která přijela na chudinské předměstí vyzbrojena puškami a mačetami a oblečená do policejních uniforem. Podle svědků, se kterými mluvili novináři z agentury AP, muži chodili ode dveří ke dveřím a vyváděli ven lidi, které následně zabili na ulici. Útok se stal už v polovině listopadu minulého roku, novináři ale o něm informovali až dnes, poté, co mluvili s řadou svědků a pozůstalých po obětech.

„Když jsem je poprvé uviděla, myslel jsem si, že jsou tu, aby zajistili obyvatelům bezpečnost. Potom jsem si uvědomila, že na ně střílí,“ vylíčila pro agenturu AP 55letá obyvatelka předměstí Marie-Lourdes Corestanová. „Stříleli a já utíkala pryč, abych si zachránila život,” dodala.

Místní se domnívají, že šlo o územní válku místních gangů, které mají v područí policii. Ve hře je ale také varianta, že šlo o boj s protivládními demonstranty, kteří pocházeli z této čtvrti. K útoku podle AP došlo jen několik dnů před dalšími plánovanými protivládními protesty.

Haiťané protestovali proti vládě prezidenta. Při nepokojích zemřelo šest lidí

Místní skupina pro lidská práva Fondasyon Je Klere, v čele s Marie-Yolene Gillesovou, informovala, že počet obětí se vyšplhal na 25. Dodala, že úřady v celé věci mlčí. O těla obětí se postarali právě aktivisté a místní křesťanská charita.

Bezpečnostní situace na Haiti je kritická, v zemi působí malá mise OSN. Ta pomáhá například s výcvikem policistů, místní obyvatelé je však stále vidí jako zkorumpované.

Reklama

Doporučované