Hlavní obsah

Útok na izraelský tanker. Spojené státy a Británie ukázaly na Írán

Foto: Profimedia.cz

Ropný tanker MV Mercer Street.

Reklama

Spojené království a USA se domnívají, že za čtvrtečním útokem na ropný tanker u břehů Ománu, při kterém zemřeli dva lidé, stojí Írán. Ten ale veškerá obvinění odmítá a označuje je za „falešná a provokativní“.

Článek

Plavidlo MV Mercer Street čelilo útoku minulý čtvrtek nedaleko břehů Ománu. Nálet, který byl podle britské diplomacie vedený bojovými drony, si vyžádal dvě oběti. Na palubě plavidla společnosti Zodiac Maritime, kterou vlastní izraelský podnikatel Eyal Ofer, zemřel jeden britský a jeden rumunský občan. Izrael z činu obvinil odvěkého rivala Írán. Teherán ale vznesená obvinění považuje za nepodložená.

Obě země už se navzájem z útoků na plavidla obviňují několik posledních měsíců. Podle stanice BBC jde o jakousi nevyhlášenou válku mezi oběma státy. Většina střetů se ovšem obejde bez obětí a často jde podle BBC především o odvety za další rozepře mezi blízkovýchodními rivaly. Írán dlouhodobě viní Izrael z útoků na své vědce a zařízení zařazená do íránského jaderného programu.

Podporu Izraeli po útoku vyjádřily prostřednictvím svých ministrů zahraničí Spojené státy i Velká Británie. Šéf britské diplomacie Dominic Raab ve svém nedělním prohlášení uvedl, že podle informací britských zpravodajců útok provedl jeden nebo více íránských bojových dronů. Celou událost označil za „záměrné, cílené a jasné porušení mezinárodního práva“. „Írán musí s takovými útoky skončit a lodím musí být umožněna bezproblémová plavba,“ dodal Raab.

Raabův americký protějšek Antony Blinken uvedl, že Washington je stejně jako Spojené království „přesvědčen, že za útokem stojí Írán“. Podle Blinkena bude ze strany Spojených států následovat „náležitá reakce“. Izraelský premiér Naftali Bennett následně uvedl, že podobnou reakci očekává i od ostatních zahraničních partnerů. Mezinárodní společenství by mělo podle Bennetta dát Íránu jasně najevo, že se dopustil závažné chyby.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí novinářům sdělil, že „sionistický režim (Izrael) svou reakcí vytvořil nejistotu, teror a násilí“. Izrael podle íránského ministerstva zahraničí „musí přestat s nepodloženými obviněními“. „Kdo seje vítr, sklízí bouři,“ cituje BBC mluvčího resortu Saeeda Khatibzadeha.

Íránská diplomacie pak musela reagovat i v pondělí. Britský státní tajemník pro oblast Blízkého východu a Severní Afriky James Cleverly si totiž hned na začátku nového týdne předvolal íránského velvyslance ve Spojeném království Mohsena Baharvanda. Britská strana podle svého vyjádření zdůraznila, že „Írán musí okamžitě zastavit veškeré aktivity, které ohrožují mezinárodní mír a bezpečnost“.

Írán nicméně nadále veškerá obvinění odmítá. Mluvčí ministerstva zahraničí Saeed Khatibzadeh krátce po schůzce velvyslance se zástupci britské diplomacie varoval, že Írán nebude váhat při obraně své bezpečnosti a národních zájmů. V prohlášení pro íránskou tiskovou agenturu Isna označil Khatibzadeh obvinění vznesená vůči jeho zemi za „protichůdná, falešná a provokativní“.

Reklama

Související témata:

Doporučované