Hlavní obsah
Online

Klid zbraní v Izraeli je na dosah. Víkend má patřit diplomatům

Foto: Profimedia.cz

Záběry z Gazy, kde proběhl izraelský letecký útok.

Reklama

aktualizováno •

Boje mezi Izraelem a Palestinci se odehrávají již pátý den. Konflikt popisujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- Nejhorší konflikt mezi Izraelci a Palestinci za posledních deset let vstoupil do další fáze. Izraelské pozemní síly se připravily na případný vstup do Gazy. Což by se stalo prvně od roku 2014. Zatím jen izraelská armáda zesílila osřelování cílů Hamásu.

- V diplomatických kruzích podle zdroje izraelského listu The Times of Israel panuje opatrný optimismus, že v nadcházejících dvou dnech dojde ke klidu zbraní mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamás.

- Mnoho smíšených arabsko-židovských měst v Izraeli v posledních dnech zachvátilo etnické násilí a nová vlna násilí byla hlášena také z Izraelem okupovaného Západního břehu Jordánu.

- Nynějším nepokojům v Izraeli předcházely střety mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě během ramadánu, který skončil ve čtvrtek. Napětí eskalovalo mimo jiné kvůli tomu, že Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou schází k večerní modlitbě, a také kvůli hrozícímu nucenému vystěhování desítek palestinských rodin z jejich domovů ve východním Jeruzalémě, do nichž se chtějí nastěhovat izraelští osadníci.

Dění jsme sledovali také ve čtvrtek

  • Nebudeme tolerovat jakékoliv etnické násilí, říká šéf služby Šin bet

    Šéf izraelské bezpečnostní služby Šin bet informoval, že organizace nebude tolerovat etnické násilí jak ze strany Arabů, tak ze strany Židů. Podle Nadava Argamana nyní Šin bet ve „smíšených“ městech spolupracuje s izraelskou policií a pohraniční hlídkou. Úsilí jejích členů je zaměřeno na identifikaci, dopadení a stíhání těch, kteří se pokusí ublížit izraelským občanům, Židům i Arabům, a to do doby, než nastane mír, píše agentura AP.

  • Blíží se konec nynějších bojů? Roli má ve vyjednávání hrát i Egypt

    Podle dalšího zdroje The Times of Israel klíčovou roli ve snahách ukončit současné boje mezi Izraelem a Palestinci hraje Egypt, jehož zástupci jednali s představiteli Hamásu, Kataru a USA, ale ne přímo s Izraelem. Diplomat z Rady bezpečnosti OSN zpravodajskému listu sdělil, že na nedělním nouzovém zasedání RB OSN členské státy jednomyslně vyzvou ke klidu zbraní, ale názory na to, kdo za nynější eskalaci nese vinu, se budou různit. I tak podle diplomata jednání vyvine na Izrael a Hamás tlak, aby boje ukončily.

  • The Times of Israel: Klid zbraní by podle diplomatů mohl nastat o víkendu

    V diplomatických kruzích podle zdroje izraelského listu The Times of Israel panuje opatrný optimismus, že v nadcházejících dvou dnech dojde ke klidu zbraní mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamás.

    Diplomatický zdroj, který je seznámen se současnými snahami vyjednat klid zbraní, uvedl, že toto hodnocení mezi vyjednavači vychází z minulých zkušeností a „jasného čtení místnosti“. Hamás podle zdroje vzkázal, že má o klid zbraní zájem, a vyjednavači se domnívají, že zklidnit situaci chce po intenzivních čtvrtečních a dnešních nočních náletech v Pásmu Gazy také Izrael.

  • Ze Sýrie byly na Izrael odpáleny tři rakety, dopadly do neobydlené oblasti

    Ze Sýrie byly dnes na Izrael odpáleny tři rakety. Podle izraelské armády jedna spadla ještě v Sýrii a zbylé dvě dopadly do neobydlené oblasti v severním Izraeli. Damašek incident nekomentoval.

  • Zákaz demonstrace na podporu Palestiny rozpoutal ve Francii politickou debatu

    Pařížský správní soud dnes potvrdil zákaz sobotní demonstrace na podporu Palestinců. Pořadatelé demonstrace, zakázané na žádost francouzské vlády, rozhodnutí považují za nespravedlivé a protiprávní. Spor ve Francii vyvolal živou diskusi, informovala agentura AFP. Soud ve verdiktu upozornil, že za účast na nepovolené demonstraci hrozí pokuta 135 eur.

    Pořadatelé z Asociace Palestinců v Ile-de-France odsoudili zrušení plánované demonstrace jako „naprosto nepřiměřené“ omezení svobody projevu. Zdůraznili politický charakter rozhodnutí „přijatého na žádost ministra vnitra Géralda Darmanina“, píše AFP.

  • Abbás vyzval OSN a Spojené státy, aby zakročily proti izraelským útokům

    Palestinský prezident Mahmúd Abbás dnes vyzval Radu bezpečnosti OSN a Spojené státy, aby zakročily proti izraelskému násilí na Palestincích, píše agentura AP s odkazem na jeho kancelář. Podle Abbáse dochází „brutálnímu a plánovanému zabíjení“ Palestinců, za něž nese odpovědnost izraelská vláda.

  • Bilance obětí střelby na Západním břehu Jordánu vystoupila na deset

    Izraelská střelba na okupovaném Západním břehu Jordánu si dnes vyžádala životy nejméně deseti Palestinců. Informovala o tom agentura AP s odkazem na palestinské zdravotníky. K většině úmrtí přitom došlo při protestech v různých částech Západního břehu Jordánu. Izraelská armáda dříve informovala, že severně od Ramalláhu zastřelila palestinského útočníka, který chtěl pobodat vojáka.

  • Netanjahu: Nenecháme lídry Hamásu uniknout, ještě jsme neskončili

    Izraelská operace namířená proti Hamásu a jeho spojencům v Gaze není u konce a lídři Hamásu neuniknou. Ve videoprojevu to dnes uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Za podporu přitom poděkoval lídrům Spojených států, Německa, Francie a dalších zemí.

    „Řekl jsem, že Hamásu a dalším teroristickým skupinám zasadíme velký úder, a to děláme,“ uvedl Netanjahu. „V uplynulém dni jsme zaútočili na podzemní cíle. Hamás si myslel, že se tam může schovat, ale nemůže. Vůdci Hamásu si myslí, že mohou uniknout našemu sevření. Nemohou uniknout. Můžeme se k nim dostat všude - ke všem lidem (Hamásu) a budeme v tom pokračovat.“

  • Izraelské letectvo v Gaze srovnalo se zemí výškovou budovu s bankou

    Izraelské letectvo dnes ve městě Gaza srovnalo se zemí výškovou budovu, v níž byla banka napojená na islamistické hnutí Hamás, které v této palestinské enklávě vládne. Informovala o tom agentura AP. Jde podle ní o třetí banku Hamásu, kterou letectvo zničilo při nejnovějších bojích.

    Izraelská armáda také uvedla, že terčem jejích nejnovějších náletů v Pásmu Gazy byla i zbrojní a námořní zařízení Hamásu.

  • Leyenová odsoudila útoky Hamásu na Izrael a volá po ochraně civilistů

    „Jsem velmi znepokojena situací v Izraeli a Gaze. Odsuzuji bezhlavé útoky Hamásu na Izrael. Civilisté na všech stranách musí být chráněni. Násilí musí skončit nyní,“ napsala na Twitteru předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

  • Bilance obětí konfliktu

    Celkem při izraelských náletech na Gazu podle palestinských zdravotníků dosud zemřelo nejméně 122 lidí, včetně 51 žen a dětí. Izraelská strana ohlásila devět obětí včetně pětiletého chlapce.

  • Izraelská armáda na Západním břehu Jordánu zastřelila sedm Palestinců

    Izraelská armáda dnes podle místních zdravotníků na okupovaném Západním břehu Jordánu zastřelila sedm Palestinců. K šesti úmrtím podle zdravotníků došlo na různých místech okupovaného území při střetech s izraelskými silami. Sedmý Palestinec byl zastřelen při pokusu pobodat izraelského vojáka, informovala agentura AP.

  • Erdogan: OSN musí jednat, aby se zastavily izraelské útoky na Gazu

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyzval muslimské země a OSN, aby zastavily boje, které nyní svádí Izrael a ozbrojenci z Pásma Gazy a které jsou označovány za nejintenzivnější od poslední války Izraele s Hamásem v roce 2014. Turecko podle prezidenta podpoří snahy OSN násilí ukončit, informovala agentura Reuters.

    Erdogan uvedl, že o konfliktu jednal s představiteli 19 zemí. S odkazem na izraelské počínání v Jeruzalémě a útoky na Pásmo Gazy Izrael opět nařkl z „terorismu“. „Vyzýváme všechny země a instituce, bez ohledu na jejich vyznání a původ, aby co nejdříve proti izraelským útokům něco učinily,“ řekl Erdogan.

  • Před izraelskou ambasádou protestovali příznivci Palestiny i Izraele

    Před izraelskou ambasádou v Praze se na protestním shromáždění sešly desítky lidí s palestinskými vlajkami. V jejich těsné blízkosti se shromáždili příznivci Izraele. Obě skupiny stály jen několik metrů od sebe. Nejprve je oddělovaly dvě řady pořádkových policistů, později na místo dorazili i policejní těžkooděnci. Konflikty mezi oběma tábory zůstaly ve slovní rovině, podporovatelé Izraele nakonec po hodině a půl odešli.

    Protestní shromáždění svolalo sdružení Přátelé Palestiny a Mezinárodní hnutí solidarity. Organizátoři akce v pozvánce uvedli, že protest se týká vyhánění Palestinců z jejich domovů v Jeruzalémě, útoku izraelské armády na mešitu Al-Aksá a izraelského bombardování civilních cílů v blokádou sevřeném Pásmu Gazy.

  • BBC: Na Západním břehu Jordánu byli zastřeleni dva Palestinci

    Podle webu BBC News byli na Západním břehu Jordánu zastřeleni dva Palestinci zbraněmi izraelské armády. O prvním zastřeleném tamní úřady informovaly již dříve, šlo o muže, který se pokusil najet autem do vojenského stanoviště, načež z vozu vystoupil a chtěl pobodat jednoho z vojáků. Druhého z mužů měla armáda zastřelit poblíž města Jenin.

  • Izrael má plné právo bránit své občany, říká Kulhánek

    Na izraelskou stranu se dnes kromě Hradu postavil i ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Na Twitteru nejdříve připomněl, že Československo podporovalo Izrael, když v roce 1948 vyhlásil nezávislost, a následně dodal, že Česká republika za ním stojí i nyní, kdy čelí odsouzeníhodným vojenským útokům.

  • Jordánská policie rozpustila propalestinský protest u hranice se Západním břehem

    Jordánská pořádková policie dnes pomocí slzného plynu rozpustila protest několika stovek propalestinských demonstrantů, kteří se snažili dostat k mostu, jenž vede na Izraelem okupovaný Západní břeh Jordánu. S odkazem na svědky o tom informovala agentura Reuters.

    Protest svolala skupina opozičních stran a kmenových organizací kvůli izraelským náletům v Pásmu Gazy. Asi 500 z 2000 demonstrantů se z plánované trasy odpojilo. Pořádkové síly podle svědků na místě demonstranty rozháněly slzným plynem a výstřely do vzduchu.

  • Palestinské skupiny plánují na sobotu protest v Berlíně

    Kvůli eskalaci násilí na Blízkém východě chce v sobotu v Berlíně protestovat několik palestinských skupin, napsala agentura DPA. Policie uvedla, že bude dohlížet i na dodržování opatření proti šíření koronaviru. Palestinci si 15. května připomínají nakbu, katastrofu. Tou je pro ně vznik samostatného státu Izrael v roce 1948. Po jeho založení z nového státu uprchly nebo byly vyhnány statisíce Palestinců.

  • Pražský hrad vyvěsil na podporu Izraele jeho vlajku

    Pražský hrad vyvěsil na podporu Izraele na prvním hradním nádvoří vedle české vlajky izraelskou vlajku. Nahradili jí vlajku Evropské unie, která dosud na Hradě vlála. O výměně, kterou Kancelář prezidenta republiky živě vysílala na své facebookové stránce, rozhodl prezident Miloš Zeman, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman již tento týden Izrael podpořil telegramem.

    „Z rozhodnutí prezidenta republiky Miloše Zemana byla dnes na čestném dvoře, I. nádvoří Pražského hradu, vyvěšena jako výraz jednoznačné podpory a solidarity vlajka Státu Izrael,“ napsal Ovčáček na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy