Hlavní obsah

Soud poslal na 8 let do vězení muže, který napadl nožem Petru Kvitovou

Obžalovaný Radim Žondra přichází k úternímu jednání soudu.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Krajský soud v Brně rozhodl v případu, který málem stál kariéru tenistky Petry Kvitové.

Článek

Krajský soud v Brně poslal na 8 let do vězení Radima Žondru, který podle obžaloby před více než dvěma roky napadl tenistku Petru Kvitovou v jejím bytě.

Obžalovaný si podle zatím nepravomocného rozsudku má trest odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou. Má také zaplatit 33 tisíc korun za léčebné výlohy a 10 tisíc korun, které podle obžaloby v bytě ukradl.

Žalobce přitom navrhl pro Radima Žondru mimořádně zvýšenou sazbu 12 let vězení. „Vzhledem k tomu, že byl obžalovaný ve zkušební době podmínečného trestu,” vysvětlil státní zástupce Ivan Hrazdira v závěrečné řeči.

Soudkyně právě s ohledem na tento fakt vynesla kromě vydírání a porušování domovní svobody souhrnný trest.

Video: Jak vypovídala u soudu Petra Kvitová (natočeno v únoru)

Petra Kvitová popsala soudu napadení při únorovém jednání.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Radim Žondra podle obžaloby 20. prosince 2016 přepadl Kvitovou v jejím prostějovském bytě, pořezal ji na levé ruce a ukradl deset tisíc korun.

Žalobce v závěrečné řeči uvedl, že se opírá o konstantní výpověď tenistky Kvitové, která Žondru při vyšetřování dvakrát bezpečně poznala při policejní rekognici, a nepřímo také o pachové stopy.

Soudkyně Dagmar Bordovská v úterý ještě předtím na žádost obžalovaného předčítala některé důkazní listiny a potvrdila, že kriminalisté pachové stopy, které patří obžalovanému Žondrovi, na věcech Kvitové zajistili.

Také uvedla, že důležité pro rozhodnutí bylo svědectví napadené tenistky. „Stěžejním důkazem je výpověď Petry Kvitová. Byla zcela hodnověrná,” uvedla soudkyně.

Obžalovaný, který po minulém (únorovém) jednání soudu neúspěšně napadl postup soudkyně a způsob soudního výslechu Petry Kvitové, se argumentaci žalobce bránil.

O zajištěných pachových stopách uvedl, že byly sejmuty z mikiny, kterou Kvitová neměla vůbec na sobě. „Sama řekla, že si ji oblékla až po útoku. Navíc jen jedna ze tří stop byla vyhodnocena pozitivně,” namítal Žondra.

Jeho obhájkyně v obsáhlé závěrečné řeči zpochybňovala postupy policie. Kritizovala nejen zajištění pachových stop, ale poukázala také na to, že kamery v okolí domu nezachytily v době incidentu nikoho, kdo by tam šel.

Namítla také, že policie dostatečně nevyslechla Žondrovy spolupracovníky ze stavby v Napajedlích. Obžalovaný celou dobu namítá, že tam v době útoku pracoval. „Kdyby policie řádně svědky vyslechla, nemuseli bychom tu dnes stát. Potvrdili by, že obžalovaný byl v daný den na stavbě,” řekla advokátka Nejedlá, která si ponechala lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá.

Tenistka Kvitová popsala ze svého pohledu události při napadení letos v únoru. Soud tehdy vyhověl její žádosti, aby mohla zasednout v místnosti pro oddělený výslech.

„Mezi osmou a devátou jsem čekala, že by mohla přijít dopingová kontrola. Zazvonil zvonek. Nějaký mužský hlas se zeptal, že jde na revizi kotle. Šla jsem mu naproti, otevřít přes jedny dveře v chodbě. Když jsem mu otevřela, řekla jsem, že kotel nemám. Tak se podivil a řekl, že zkontroluje teplou vodu,” popsala Petra Kvitová.

Obžalovaného pak tenistka podle své výpovědi zavedla do koupelny. „Chtěl, abych zapnula teplou vodu. Když jsem šla k umyvadlu, ucítila jsem nůž na krku,” vylíčila Kvitová.

Řekla také, že chytila čepel oběma rukama, v pravé držela mobil. „Ten nůž vyhákl. Já jsem se nějak dostala na zem. Křičela jsem, všude byla spousta krve,” řekla.

Žondra, který už byl dříve trestán za loupežná přepadení, soudu řekl, že incident má na svědomí amatér.

„Jsem bohužel člověk, který se trestné činnosti dopustil. Když si řekneme, že si pachatel nazul návleky na boty, ale nijak si nechránil ruce ani obličej. Já se vždy maskoval. Byt je vzdálený 400 metrů od policejní stanice. Jít tam se rovná sebevraždě,” namítl u soudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované