Hlavní obsah

Útok na ropná zařízení bodl Saúdskou Arábii do srdce. Ceny půjdou nahoru

K útoku na ropná zařízení v Saúdské Arábii se přihlásili šíitští Húsíové. Na místě vypukl požár.Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Sobotní útoky na dvě ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie snížily produkci ropy o 5,7 milionu barelů denně. Až se po víkendu znovu otevřou trhy, ceny ropy pravděpodobně vzrostou. Spojené státy jsou připraveny uvolnit ropné rezervy.

Článek

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího ropného průmyslu – zařízení Abkajk a Churajs. Snížení produkce ropy o 5,7 milionu barelů denně odpovídá asi polovině denní těžby Saúdské Arábie a více než pěti procentům globálních dodávek ropy.

Výpadek chce království vykrýt čerpáním z ropných zásob společnosti Saudi Aramco. Kromě těžby ropy útoky podle ministra energetiky Abdalazíze bin Salmána omezily také těžbu plynu. Jeho produkce se snížila asi o dvě miliardy krychlových stop denně (56,6 milionu krychlových metrů).

Generální ředitel společnosti Saudi Aramco Amín Násir uvedl, že detailní informace o rozsahu škod budou známy do 48 hodin. Oběti si podle něj útoky z dronů ani následné požáry nevyžádaly.

Ceny ropy pravděpodobně porostou

Na globální ceny ropy incident neměl okamžitý dopad, protože jsou trhy o víkendu uzavřeny. Ceny surové ropy se tak pohybovaly těsně nad 60 dolary za barel, píše server The Guardian.

Podle odborníků nicméně ceny ropy po neděli půjdou nahoru. „Abkajk je možná nejdůležitějším místem na zásobování ropou na světě. Ceny ropy po tomto útoku vyskočí,” řekl CNN Jason Bordoff, zakladatel centra pro globální energetickou politiku na Kolumbijské univerzitě.

„Je to velký problém. Pokud dojde na nejhorší, očekávám, že trhy otevřou v neděli večer s cenou vyšší o 5 až 10 dolarů za barel,“ řekl americké televizi CNBC Andrew Lipow, prezident společnosti Lipow Oil Associates.

„Jakýkoli útok na Saúdskou Arábii jistě povede k otřesu na ropných trzích,“ prohlásila Bernadette Johnsonová z analytické společnosti Enverus. Případný dlouhodobý výpadek podle ní povede k velkému výkyvu ceny, dokud se dodávky neobnoví.

I podle analytika společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy hrozí vyšší ceny ropy, a tedy i pohonných hmot. „Svět se musí připravit na citelný nárůst cen ropy, který nakonec může zdražit také benzín a naftu u českých čerpacích stanic,“ uvedl Kovanda.

Foto: PLANET LABS INC, AP

Satelitní snímek zachycuje černý dým z požáru v ropném zařízení Abkajk na východě Saúdské Arábie.

Americké ministerstvo energetiky v neděli oznámilo, že USA jsou připraveny uvolnit ropu ze svých strategických rezerv, pokud to bude potřeba. Podle mluvčí úřadu Shaylyn Hynesové je ministr Rick Perry ochoten uvolnit ropu z rezerv, aby „vyvážil jakékoli problémy na ropném trhu, které by vznikly jako následek této agrese”.

Perry chce případnou „kolektivní globální akci” koordinovat s Mezinárodní agenturou pro energii (IEA). Instituce, která sídlí v Paříži, už uvedla, že situaci v Saúdské Arábii pečlivě sleduje a „trhy jsou v tuto chvíli dobře zásobeny.“

Loni Saúdská Arábie vytěžila v průměru 10,3 milionu barelů denně, z toho tři čtvrtiny byly určeny na vývoz. Aramco je největší ropnou firmou na světě a připravuje se na primární nabídku akcií.

Trefa přímo do srdce

„Pokud chcete bodnout saúdskoarabský režim přímo do srdce a zvýšit ceny ropy, je přesně tohle váš cíl,” komentuje pro The Wall Street Journal útok na ropná zařízení Abkajk a Churajs energetický expert Bob McNally.

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ze zodpovědnosti obvinil Írán. Šlo podle něj o „bezprecedentní útok na světové zásoby energetických (zdrojů)“.

V jemenském konfliktu proti sobě stojí šíitští Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Útoky povstalců na cíle v Saudské Arábii v posledních měsících nabírají na intenzitě, koalice v reakci na to míří na vojenské cíle povstalců v Jemenu, především v okolí hlavního města Saná, které je pod jejich kontrolou.

Reklama

Doporučované