Hlavní obsah

Útok na ropné tepny v číslech: Saúdové slibují rychlou obnovu zničených zařízení

Útok na ropná zařízení v číslech.Video: Jan Marek, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší vývozce ropy na světě bojuje s následky sobotního útoku na ropná zařízení.

Článek

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) současné přerušení dodávek ropy kvůli sobotním útokům je vyšší než výpadek těžby Kuvajtu a Iráku v srpnu 1990, kdy Saddám Husajn napadl svého souseda. Překonal také výpadek těžby Íránu během islámské revoluce v roce 1979.

Útoky na saúdskoarabská zařízení způsobily výpadek těžby 5,7 milionu barelů denně, což představuje více než polovinu průměrné denní těžby země a pět procent globálních dodávek. Pro ropný trh je to nejhorší náhlé přerušení dodávek v historii.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího ropného průmyslu. Výpadek chce království vykrýt čerpáním z ropných zásob společnosti Saudi Aramco. List The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenovaného úředníka ze Saúdské Arábie uvedl, že země hodlá dnes obnovit třetinu ze ztracené produkce. Návrat do normálu by ale mohl trvat až několik měsíců, cituje zdroje obeznámené se situací agentura Reuters.

I když bude Saúdská Arábie zřejmě schopná obnovit alespoň část dodávek, útoky upozorňují na zranitelnost největšího světového vývozce ropy. Zvýší také přirážku k ceně vlivem politických rizik a přinášejí obavu z destabilizace na Blízkém východě a odvety USA vůči Íránu.

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ze zodpovědnosti obvinil Írán a na twitteru uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu.

Reklama

Doporučované