Hlavní obsah

Útok na slovenské základní škole: učitel je po smrti, pachatele zastřelila policie

Foto: Policie Slovenské republiky

Policie na místě činu.

Reklama

aktualizováno •

Na základní škole ve slovenských Vrútkách útočil muž s nožem. Podle slovenských médií ubodal zástupce ředitelky. Na místě jsou zranění. Útočníkem měl být podle policie 22letý muž.

Článek

Policie proti neznámému útočníkovi použila zbraň, ten na místě zemřel. Podle informací serveru TV Noviny muž pobodal ředitelku a jejího zástupce, který zraněním podlehl. Podle informací deníku Nový čas jsou mezi zraněnými dva učitelé, dvě děti a dva policisté. Slovenská policie uvedla na svém facebookovém profilu, že čin má na svědomí 22letý útočník z Martina.

Zranění byli převezeni do martinské nemocnice, podle ministra vnitra Romana Mikulce jsou mimo ohrožení života.

Policie na Facebooku potvrdila smrt dvou lidí: jedné oběti a útočníka. Neznámý muž podle strážců zákona napadl zaměstnance školy. Podle serveru Aktuality.sk je obětí zástupce školy, který měl na starost gymnaziální část. Zraněná má být jedna z učitelek, která má bodné rány v oblasti hrudníku a břicha. V nemocnici jsou také dvě děti, jedno z nich má podobně jako učitelka bodné rány v oblasti hrudníku a břicha, druhé má řezné rány na krku. „Vůči dospělému útočníkovi použili policisté donucovací prostředky – zbraň, poté útočník zahynul,“ uvedla také policie. „Všichni zranění byli v čase převozu do nemocnice při vědomí a ve stabilizovaném stavu,“ uvedla mluvčí záchranářů Alena Krčová. Během zákroku se zranili i dva policisté, které zasáhly odražené kulky.

Podle policejního prezidenta Milana Lučanského rozbil útočník dveře školy a vešel dovnitř, kde se ho snažil zastavit zástupce školy, kterého smrtelně zranil. „Následně na to vběhl do nejbližší třídy, kde napadl učitelku a dvě děti. Následně po tomto činu se pokusil utéct z místa činu,“ popsal průběh útoku policejní prezident.

Podle svědkyně byl útočníkem muž, který ve škole zásoboval automaty s občerstvením. Podle informací serveru Aktuality.sk přímo ze školy ale naopak zásobovač automatů s útočníkem bojoval a snažil se mu v činu zabránit. Televize TA3 uvedla, že zraněni byli i dva policisté. Ti podle reportéra stanice útočníka zabili asi 300 metrů od školy, když se z místa činu snažil utéct. Podle serveru Aktuality.sk šlo o bývalého žáka školy, který byl podle policejního prezidenta oproti původním informacím v médiích problémový.

„Cítím obrovský smutek a žal nad tragédií ve Vrútkách. Vyjadřuji upřímnou soustrast rodině oběti útoku a podporu všem zraněným dětem, učitelkám a policistům,“ vyjádřila se k situaci prezidentka Zuzana Čaputová.

Policie by podle předsedy slovenského parlamentu Borise Kollára měla zjistit, zdali tragédii nešlo předejít. „Jde o první případ, kdy se to stalo na území Slovenska. Musíme se z tohoto případu poučit. Policie musí důkladně vyšetřit příčíny, abychom je mohli v budoucnu podchytit a eliminovat,“ uvedl Kollár.

Premiér Igor Matovič, který je nyní na setkání šéfů vlád Visegrádské skupiny na jižní Moravě, vyjádřil před novináři nad útokem lítost. „Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým. Bohužel blázni žijí mezi námi a takovým situacím nedokážeme zabránit,“ uvedl Matovič. Český premiér Andrej Babiš na Twitteru oznámil, že s kolegy z Polska a Maďarska vyjádřil Matovičovi soustrast.

Reklama

Doporučované