Hlavní obsah
Online

Útok v Sýrii: Byl to kovbojský projekt, kritizuje prezident Zeman

Foto: Profimedia.cz

Johnson: Zatím není scénář pro případ dalšího chemického útoku.

Reklama

aktualizováno •

Svět reaguje na útok USA, Velké Británie a Francie na Sýrii. Rusové kritizují svého prezidenta.

Článek

Video: Společnost DigitalGlobe zveřejnila satelitní snímky míst v Sýrii, na která dopadly rakety. Porovnávají situaci před útokem a po něm.

Satelitní snímek jednoho z cílů raketového útoku na Sýrii.Video: Lukáš Marek, AP

Den po útoku tří západních států v čele s USA na několik cílů v Sýrii se o situaci intenzivně jedná v OSN, ale řeší ji i občané světových mocností.

Britský list Independent přináší výsledky vlastního průzkumu, podle něhož by účast na útoku na Sýrii podpořila jen čtvrtina Britů.

Polský list Gazeta Wyborcza zase přináší informace o tom, jaké potíže způsobila nová situace prezidentu Putinovi. Autoři píší, že mnozí Rusové na internetu vyjadřují nelibost nad tím, že Putin není schopný se Americe tvrdě postavit.

Co se týče diplomatického pole, USA, Velká Británie a Francie předložily v Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce, jak řešit situaci v Sýrii dlouhodobě. Předtím Rada bezpečnosti zamítla ruský návrh rezoluce, který odsuzoval útok USA, Francie a Velké Británie na Sýrii.

Připomeňme, že útok na vybrané cíle v Sýrii, který má být odvetou za údajný chemický útok syrské armády na civilisty ve městě Dúma, se odehrál z pátku na sobotu. Spojenci vypálili na tři chemické provozy v Sýrii přes 100 raket. Cíle byly zničeny a zatím nejsou hlášeny žádné oběti mezi civilisty ani vojáky.

Reakce na útok americké aliance sledujeme online:

  • Papež František: Jsem znepokojen situací v Sýrii

    Video: Reuters

    „Apeluji znovu na politické vůdce, aby mohla spravedlnost a mír zvítězit,” řekl ve svém týdenním projevu papež František před lidmi shromážděnými na Svatopetrském náměstí.

    „Jsem hluboce znepokojen současnou světovou situací, ve které je navdory nástrojům, jež má mezinárodní společenství k dispozici, složité se dohodnout na společném postupu ve prospěch míru v Sýrii a dalších oblastech světa,” řekl.

    Již minulou neděli odsoudil ohlášený plynový útok jako neospraveditelné použití „nástojů vyhlazování”.

  • Zeman kritizoval útok v Sýrii, Babiš se po návštěvě v Lánech ke kritice připojil

    Útok proti jakékoli zemi může být veden jen se souhlasem Rady bezpečnosti OSN, prohlásil dnes český prezident Miloš Zeman v reakci na sobotní nálet USA, Británie a Francie na syrské cíle po použití chemických zbraní v zemi. Uvedl také, že první reakce premiéra Andreje Babiše (ANO) na nálet byla krátkozraká. Babiš v sobotu uvedl, že spojenecký zásah byl nevyhnutelný. Dnes po schůzce se Zemanem řekl, že nálet nic neřeší.

  • Rjabkov: Rusko bude dělat vše pro zlepšení vztahů se Západem

    Rusko bude dělat vše pro to, aby zlepšilo politické vztahy se Západem, řekl podle agentury TASS náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Dodal, že komunikační kanály mezi Moskvou a Washingtonem zůstávají otevřené.

    Téměř ve stejnou dobu uvedla americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová, že vztahy mezi USA a Ruskem jsou velmi napjaté, zčásti kvůli syrské otázce. Washington ale podle ní doufá ve zlepšení.

  • Putin: Další západní útok na Sýrii by vedl k chaosu

    Další útok západních mocností na Sýrii by podle ruského prezidenta Vladimira Putina vedl k chaosu v mezinárodních vztazích. Putin to podle ruských tiskových agentur řekl v telefonickém rozhovoru se svým íránským protějškem Hasanem Rúháním. Putin s Rúháním se shodli, že útok snížil šance na dosažení politické rezoluce ohledně Sýrie.

    Ruský prezident podle prohlášení Kremlu také zdůraznil, že kroky Západu jsou v rozporu s Chartou OSN.

  • Skála: Postoj vlády k Sýrii KSČM vadí, s ANO je o tom nutné mluvit

    Komunistům vadí, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a další ministři podpořili útok USA, Británie a Francie v Sýrii, téma chtějí otevřít při jednáních s ANO o toleranci vládě.

    Budou chtít vědět, zda vláda hodlá podobné kroky činit i do budoucna. Považují je za porušení Washingtonské smlouvy, tedy ustavujícího dokumentu NATO, řekl dnes v pořadu Partie televize Prima místopředseda KSČM Josef Skála, který je před nadcházejícím sjezdem KSČM jedním z kandidátů na předsedu této strany.

    Babiš v sobotu označil zásah v Sýrii za nevyhnutelný. Ministr zahraničí Martin Stropnický uvedl, že bylo třeba dát najevo, že použití chemických zbraní je nepřípustné. Útok již v sobotu podpořily také opoziční ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

  • Ruští zákonodárci se sešli s Asadem, ten označil útok za agresi

    Ruští zákonodárci se setkali se syrským prezidentem Bašárem Asadem, informují ruské tiskové agentury. Syrský prezident podle zákonodárců označil sobotní raketový útok západních velmocí na svou zemi za agresi, ocenil však systémy protivzdušné obrany ze sovětské éry, které Sýrie používá při odrážení západních útoků, a přijal pozvání k návštěvě sibiřského regionu Chanty-Mansijsk.

    Citovaní zákonodárci rovněž uvedli, že Asad měl „dobrou náladu".

  • Stropnický: USA poděkovaly České republice za podporu po náletu v Sýrii

    Spojené státy poděkovaly Česku za vyjádření podpory po útoku, který v noci na sobotu provedly americké, britské a francouzské síly v Sýrii. ČTK o tom informovalo Ministerstvo zahraničních věcí.

    „Telefonicky jsem hovořil s úřadujícím ministrem zahraničí USA Johnem J. Sullivanem, který mě informoval o detailech vojenské akce. Poděkoval za vyjádření podpory a ČR označil za spolehlivého spojence,” uvedl Stropnický.

    Vyjádření ministra zahraničí Martina Stropnického k útoku na Sýrii.Video: Radek nohl

  • Johnson: Velká Británie musí zaujmout veškerá opatření proti ruské odplatě

    Britský ministr zahraničí Boris Johnson prohlásil, že Velká Británie se musí připravit na ruskou odplatu za účast na útoku na Sýrii.

    Ministerstvo zahraničí Velké Británie rovněž uvedlo, že Moskva má zkušenosti s kyberútoky na infrastrukturu a zásahy do demokratických procesů jiných zemí.

  • Corbyn volá po novém zákoně. Mayová by neměla zahajovat letecké údery bez svolení poslanců

    Předseda britských labouristů Jeremy Corbyn žádá nový zákon, který by zastavil Theresu Mayovou od zahájení bombardovacích úderů bez předchozí konzultace s poslanci.

    „Domnívám se, že parlament by měl mít v tomto ohledu slovo...,” komentoval situaci v nedělní show Andrewa Marra. „Mohla svolat parlament minulý týden - to může jedině premiér - nebo mohla počkat do zítra, kdy se parlament vrátí,” dodal.

  • Rusové na internetu kritizují Putina

    Po útoku západních spojenců na Sýrii se dostal do svízelné situace i ruský prezident Vladimir Putin.

    List Gazeta Wyborcza píše, že se ocitl v palbě kritiky svých krajanů za to, že je „měkký” a jen polyká urážky, které Washington uštědřuje Moskvě.

    Oficiální média o tom nemluví, ale na internetu si Rusové z prezidenta utahují a tvrdě mu vyčítají, že navzdory bojovným řečem nedokáže na výzvu Američanů odpovědět.

    „Ano, bombardují a budou bombardovat, a Rusko v reakci svolá brífink. Umíme jen žvanit. Putin zklamal, už ho nebudu volit. Ukázal se slabý. Umí jen předvádět malůvky s raketami,” znějí jen některé příklady ze stovek komentářů pod zprávami o dění v Sýrii.

    Taková obvinění podle autorů článku v listu Gazeta Wyborcza neplynou jen z momentálních emocí. Rusové už měsíce vytýkají prezidentovi, že nedokáže patřičně odpovědět. Nereagoval před rokem na ostřelování syrské základny. Přenesl se přes zabití údajně stovky ruských žoldnéřů, které 7. února v Sýrii připravily o život americké bomby.

    A to není vše. Podle svých krajanů Putin ani dostatečně rozhodně nereagoval na dopingový skandál a na to, že ruská reprezentace přišla o právo na olympiádě vystupovat pod ruskou vlajkou.

  • The Independent: Účast na útoku na Sýrii by podpořila jen čtvrtina Britů

    Rozhodnutí britské premiérky Theresy Mayové zúčastnit se po boku USA a Francie útoku na Sýrii, by podpořila jen čtvrtina Britů. Vyplývá to z průzkumu britského listu The Independent.

    Na otázku, zda by lidé podpořili vzdušné a raketové útoky britských sil na syrské vládní vojenské cíle, odpovědělo kladně 28 % dotázaných Britů, 36 % bylo proti, 26 % ani pro, ani proti a zbývajících 11 % lidí nemělo na situaci vůbec žádný názor.

  • Byly zveřejněny satelitní snímky základen, na které mířily rakety

    Syrská televize odvysílala záběry míst, na která dopadly americké, britské a francouzské rakety.

    Video: Reuters

  • V českých a moravských kostelích je vyhlášena sbírka na Sýrii

    Věřící českých a moravských diecézí mohou v neděli v kostelích přispět na pomoc lidem ve válkou zmítané Sýrii. Tamní konflikt trvá už osm let, vyžádal si statisíce lidských životů a přinutil téměř polovinu předválečné populace čítající zhruba 23 milionů lidí opustit své domovy.

    Peníze získané v celonárodní kostelní sbírce poskytne Charita ČR na spolufinancování projektu Pomoc nejzranitelnějším v Damašku, který na místě zajišťují Sestry Dobrého pastýře (GSS) pracující pod záštitou katolické církve. Sestry se snaží pomáhat lidem prchajícím uvnitř Sýrie před ozbrojeným konfliktem tak, aby nemuseli ze své země zcela odejít. Sbírka může podle pořadatelů pomoci více než 10 000 lidí.

  • U Aleppa hřměly exploze, spekuluje se o náletu či výbuchu munice

    Silné exploze zahřměly jižně od syrského města Aleppo, kde se údajně nachází největší íránská vojenská základna. Turecká média s odvoláním na očité svědky spekulují o případném izraelském náletu, který si prý vyžádal dvě desítky mrtvých. Izrael tyto zprávy dosud nijak nekomentoval, uvedla agentura Interfax a dodala, že podle jiné verze mohlo jít o výbuch v muničním skladu.

  • Západní státy předložily Radě bezpečnosti široký návrh rezoluce o Sýrii

    Francie, Velká Británie a Spojené státy předložily 12 partnerům v Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce o Sýrii, který mimo jiné odsuzuje nasazení chemických zbraní v Sýrii a požaduje vytvoření nového mechanismu pro nezávislé vyšetřování těchto útoků. Vyjednávání o předloženém návrhu mají podle agentury AFP začít v pondělí.

    Žádné datum hlasování nebylo stanoveno. Podle diplomatů je to tím, že Paříž, která návrh redigovala, chce čas pro „opravdová jednání”.

    Podle AFP je to poprvé, co je Radě bezpečnosti OSN předložen tak mnohostranný návrh, který se kromě chemických zbraní týká i humanitárních a politických aspektů syrského konfliktu, trvajícího déle než sedm let.

Reklama

Hlavní zprávy