Hlavní obsah

Útok na účastníky pražského Prague Pride, tajfun Lekima na Tchaj-wanu a festival Brutal Assault

Polední zprávy z pátku 9. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:35 – Útok na účastníky pražského Prague Pride

Podle informací očitých svědků, které má Seznam k dispozici, zapálil neznámý člověk duhovou vlajku na mostě Legií. Následně střílel pyrotechniku na akce probíhající na Střeleckém ostrově. Více informací o incidentu Seznamu sdělila Bohdana Rambousková z Prague Pride. „K incidentu došlo kolem desáté hodiny večerní, kdy na Střeleckém ostrově končí náš denní program,“ uvedla. O pachateli zatím žádné podrobnosti podle Rambouskové nemá ani organizace, ani policie. Šlo o ojedinělý incident, bezpečnost účastníků však podle slov Rambouskové organizace nepodceňuje.

04:12 – Zaměstnanci by mohli místo stravenek dostávat peníze

Ministerstvo financí plánuje, že zaměstnanci by mohli místo stravenek dostávat peníze na účet. Takzvaný stravenkový paušál by klasické papírové stravenky doplnil. Firmám by tak prý ubyla administrativa i náklady na provize stravenkovým společnostem. Už ve 13 hodin o tom bude v duelu Televize Seznam diskutovat i ministryně financí Alena Schillerová.

04:30 – Stížnosti zákazníků internetových obchodů na Českou poštu

Počet stížností od nakupujících v e-shopech na Českou poštu v posledních měsících roste. Zákazníci v některých případech podle Asociace pro elektronickou komerci dostali místo objednaného balíku do ruky pouze lístek do schránky s informací, že zásilka je uložena na poště. Cena za dodání přitom zůstala stejná. Pošta se brání – prý neví z jakých dat asociace vychází.

05:02 – Nové vlakové spojení Prahy s Budapeští přes Vídeň

Česko získá nové vlakové spojení s hlavním městem Maďarska. Společnost RegioJet plánuje od příštího června prodloužit své spoje z Prahy do Vídně až do Budapešti. Žluté vlaky by měly jezdit dvakrát denně, a doplnit tak spojení Českých drah. Ty jezdí do Budapešti přes Slovensko a často jsou tak přeplněné, že lidé musí stát v uličkách. Kolik bude stát jízdenka Regiojetu mezi oběma hlavními městy, zatím není jasné.

05:35 – Počet víz do ČR je rekordní

Do Česka letos přijede strávit dovolenou rekordní počet turistů ze třetích zemí. Vyplývá to z aktuálních čísel ministerstva zahraničí, která má Seznam k dispozici. Za první půlrok eviduje ministerstvo na 400 tisíc žádostí o vízum. Do konce roku to tak podle předpokladu bude minimálně jednou tolik. Z rostoucího zájmu cizinců se může radovat i státní kasa. Poplatky za zpracování by dohromady měly dodat rekordní jednu miliardu korun.

06:05 – Začíná pouť do Mekky

Dva miliony muslimů na pochodu – věřící z celého světa dorazili do saúdskoarabské Mekky. Bezpečnost na místě zajišťují tisíce vojáků, policistů i zhruba 190 tisíc dobrovolníků, kteří se střídají v několika směnách. Obřady potrvají 5 dní.

07:10 – Demonstrace v Hongkongu

Tři dny demonstrací na letišti – takový je další krok aktivistů v Hongkongu. Stovky lidí dnes ráno zaplnily mezinárodní hongkongské letiště, kde chtějí informovat o místní krizi příchozí návštěvníky. Aktivisté od června protestují proti návrhu zákona o vydávání podezřelých osob do pevninské Číny.

08:53 – Tajfun Lekima zasáhl Tchaj-wan

Čína vyhlásila nejvyšší stupeň poplachu, a to kvůli supertajfunu Lekima, který se přibližuje k východnímu pobřeží. Udeřit by měl už zítra. Úřady vyslaly do provincie Če-ťiang pohotovostní týmy, tisíce lidí v oblasti Šanghaje se připravují na evakuaci. Tropická bouře už zasáhla Tchaj-wan, ostrov sužuje vítr o síle 190 km/h. Více než 40 000 domácností je bez elektrického proudu.

10:08 – Metalový festival Brutal Assault

V barokní pevnosti Josefov na Náchodsku pokračuje 24. ročník hudebního festivalu Brutal Assault. Festival extrémního metalu každoročně láká tisíce lidí z celého světa. Aktuální informace z místa přináší Michaela Rambousková. Josefovská pevnost je podle ní již potřetí vyprodaná, policie je na příjezd lidí připravená.

12:07 – Dnes startuje anglická Premier League

Sportovní svět má dnes hlavní téma – startuje totiž nejostřeji sledovaná fotbalová soutěž, anglická Premier League. A do akce hned půjde vicemistr Liverpool. Na svém hřišti přivítá nováčka z Norwiche. Jak je ale známo, u nás v redakci mezi fotbalovými odborníky mají podporu trochu jiné kluby.

Reklama

Související témata:

Doporučované