Hlavní obsah

Útok Tálibánu na vojáky má přes 120 obětí. Češi jsou v pořádku

Bojovníci Tálibánu zabili v Afghánistánu přes 120 příslušníků bezpečnostních složek.Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Bojovníci Tálibánu dnes ve výcvikovém středisku v provincii Vardak na východě Afghánistánu zabili více než 120 příslušníků bezpečnostních složek. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zdroje z afghánského ministerstva obrany.

Článek

„Máme informaci, že při explozi uvnitř výcvikového střediska zahynulo 126 lidí,“ řekl agentuře nejmenovaný činitel ministerstva. I podle informací úředníků ze správy provincie Vardak si atentát vyžádal přes stovku mrtvých. Dřívější zprávy afghánských úřadů hovořily o 12 mrtvých a 30 zraněných.

Na základnu podle náměstka ministra vnitra Nasrata Rahímího nejprve zaútočil sebevražedný atentátník ve vozidle, pak následovala střelba povstalců na vládní síly. Vojáci nejméně dva povstalce zabili, dodal Rahímí. K útoku se v prohlášení pro média přihlásil Tálibán.

České ministerstvo obrany pro Seznam potvrdilo, že mezi zabitými a zraněnými nejsou žádní čeští vojáci. Ti se na základně, kde k útoku došlo, nezdržují.

V neděli si pumový útok na konvoj guvernéra afghánské provincie Lógar vyžádal životy nejméně osmi příslušníků bezpečnostních sil. Guvernér vyvázl bez zranění. Deset dalších osob utrpělo zranění. Útočník odpálil vozidlo s výbušninami v blízkosti konvoje na hlavní dálnici mezi Lógarem a hlavním městem Kábul. K útoku se rovněž přihlásil Tálibán.

Reklama

Související témata:

Doporučované