Hlavní obsah

Útok v Ostravě je spiknutí židů, napsal server. Lži na internetu prověří policie

Foto: Profimedia.cz

Pietní místo před ostravskou nemocnicí.

Reklama

Za útokem v Ostravě stojí židovské klany, tvrdí článek dezinformačního serveru.

Článek

Za „masakrem v Rotschildově Ostravě“ stojí židovský klan a ministr vnitra Jan Hamáček o něm věděl už měsíc předem, tvrdí článek publikovaný na serveru Aeronet. Neštěstí v ostravské nemocnici, při kterém zemřelo sedm lidí, je údajně projevem války mezi židy.

Anonymní autor také tragédii spojuje s osobou prezidentova syna Davida Zemana, který shodou okolností ve Fakultní nemocnici Ostrava pracuje.

Kvůli lživému článku podalo několik politiků z Pirátské strany trestní oznámení na šéfredaktora dezinformačního webu. Pirátští europoslanci Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa, stejně jako jejich kolegové ve Sněmovně Jan Lipavský a František Kopřiva vidí v šíření podobných lží velké nebezpečí.

„Zbabělí anonymové z dezinformačního severu Aeronet pošpinili památku obětí tragédie v ostravské nemocnici. Pokud pominu zcela nevkusné popisy místa neštěstí, dopustili se autoři i trestného činu. V textu se zcela pomýleně snaží hledat spojitosti mezi židovským obyvatelstvem a vrahem Ctiradem V.,“ uvedl poslanec Lipavský.

Politici tvrdí, že autoři porušili zákon šířením poplašné zprávy a podněcovali k nenávisti vůči menšinám.

„Za stejně nechutné považuji dlouhodobé snahy tohoto serveru podkopat důvěru lidí ve státní instituce, jako jsou policie či nemocenská zařízení. Přitom právě policisté i lékaři v Ostravě předvedli zcela nedocenitelnou práci. Článek je smutným a výjimečně odpudivým příkladem této dlouhodobé strategie,“ dodal Lipavský.

Hodně lidí uvěřilo

Jak je patrné z téměř tří stovek komentářů pod článkem, hodně lidí považuje jeho obsah za pravdivý. V diskuzi se objevují nenávistné komentáře nebo zpochybňování holokaustu.

„I když má článek anonymního autora a informace nejsou podložené žádnými zdroji, tak hodně lidí uvěřilo nesmyslné konspiraci, že za útokem stojí židovské klany,“ uvedla europoslankyně Markéta Gregorová, která má boj s dezinformacemi v Unii jako prioritu.

Gregorová také varovala před nebezpečím, že někdo pod vlivem podobných zpráv vezme spravedlnost do vlastních rukou. A připomněla teroristický čin českého důchodce, který v roce 2017 na železniční tratě skácel stromy. Útok chtěl přiřknout muslimům.

„Ovlivnily jej také poplašné zprávy, podobně jako vraha britské poslankyně Jo Coxové v kampani o brexitu,“ dodala Gregorová.

Redakci Seznamu se nepodařilo redakci Aeronetu kontaktovat. Má neprůhlednou vlastnickou strukturu plnou takzvaných bílých koní. Jako provozovatel stránky je uváděna společnost American European News, LLC, která sídlí v mrakodrapu na Wall Street. Sídlo je známé tím, že je využívají další společnosti se spornou pověstí.

Web Aeronetu měsíčně navštíví přes milion lidí, má srovnatelnou čtenost jako menší české seriózní zpravodajské weby.

Reklama

Související témata:

Doporučované