Hlavní obsah
Online

Izrael jednostranně schválil příměří. Přidal se i Hamás

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua schválil jednostranné příměří.

Reklama

aktualizováno •

Boje mezi Izraelem a Palestinci se odehrávají již druhým týdnem. Konflikt a dění s ním spojené sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Bezpečnostní kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua schválil jednostranné příměří, které má ukončit 11 dní trvající izraelskou vojenskou operaci v Pásmu Gazy. Podle televize Al-Džazíra a izraelských médií vejde příměří v platnost v pátek ve 02:00 místního času (1:00 SELČ).

- I ve čtvrtek pokračovaly boje mezi Palestinci a Izraelci. Izraelské nálety v brzkých ranních hodinách „kropily“ Pásmo Gazy a tamní premiér Netanjahu nevyloučil další eskalaci konfliktu s palestinským radikálním hnutím Hamás. Podle armády se Hamás už nejméně třikrát snažil také o infiltraci do Izraele.

- Během nejhorší eskalace konfliktu od roku 2014, která trvá déle než týden, ohlásila palestinská strana přes 1400 zraněných, Izrael téměř tři stovky. Izraelská armáda tvrdí, že míří hlavně na teroristy z Hamásu a Islámského džihádu, v Gaze však umírají i civilisté.

Vývoj situace jsme sledovali také včera:

  • Média: Izrael jednostranně schválil příměří

    Bezpečnostní kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua schválil jednostranné příměří, které má ukončit 11 dní trvající izraelskou vojenskou operaci v Pásmu Gazy. Podle televize Al-Džazíra a izraelských médií vejde příměří v platnost v pátek ve 2:00 místního času (1:00 SELČ). Podle agentury AP rozhodnutí předcházel silný tlak ze strany Spojených států.

  • Není jasné, odkdy bude příměří platit. Podle některých médií od 2:00

    Bezpečnostní kabinet izraelského premiéra potvrdil rozhodnutí schválit příměří, v jeho prohlášení se ale uvádí, že doba, kdy vstoupí v platnost, ještě nebyla dohodnuta. V prohlášení také stojí, že příměří navrhl Egypt a bude „vzájemné a bezpodmínečné“.

    To podle Reuters potvrdil i nejmenovaný představitel Hamásu, podle něhož od 2:00 místního času (1:00 SELČ) začne platit „vzájemné příměří s Izraelem“.

  • Bílý dům: Jednání o příměří je povzbudivé

    Ve Washingtonu mluvčí Bílého domu Jen Psakiová uvedla, že zprávy o jednáních jsou povzbudivé. „Viděli jsme zprávy o posunu k potenciálnímu příměří. Je to evidentně povzbudivé,“ řekla na pravidelném brífinku.

    Později Bílý dům podle Reuters uvedl, že podle hodnocení americké vlády Izraelci dosáhli významných vojenských cílů a jsou v pozici, kdy mohou začít své operace tlumit. Biden předtím o zklidnění situace hovořil se svým egyptským protějškem Abdalem Fattáhem Sísím. Podle kanceláře egyptského prezidenta budou obě země pokračovat v rozhovorech a koordinaci s cílem situaci uklidnit.

  • Izraelská média: Příměří začne platit v následujících 24 hodinách

    Nejmenovaný činitel izraelské veřejnoprávní stanici Kan řekl, že kabinet schválí jednostranné vyhlášení příměří, jež začne platit někdy v nadcházejících 24 hodinách. Podle zdrojů izraelského webu Ynet hodinu, kdy začne příměří platit, pravděpodobně oznámí Egypt, který se na vyjednávání podílí.

  • Hamás chce příměří, Izrael na něj prý přistoupí

    Skupina Hamás, která ovládá Pásmo Gazy, podle libanonských médií informovala Hizballáh, že souhlasí s příměřím s Izraelem od pátku. Televize Al-Džazíra a BBC už předtím s odvoláním na své zdroje uvedly, že Izrael sdělil egyptským prostředníkům, že také on klid zbraní podpoří. Izraelský list The Times of Israel přitom zdůrazňuje, že informace zatím oficiálně nepotvrdila ani jedna strana konfliktu.

    Od 19:00 (18:00 SELČ) zasedá izraelský bezpečnostní kabinet. Izraelskému listu Haarec několik zdrojů sdělilo, že palestinský Hamás s Izraelem zatím k žádné dohodě nedospěl. Podle jednoho zdroje listu však izraelský premiér Benjamin Netanjahu pravděpodobně kabinetu předloží ke schválení jednostranný návrh na klid zbraní.

  • Stropnický: Izraelci po začátku konfliktu vycházeli ven, jen když opravdu museli

    Izraelci po vypuknutí konfliktu s Palestinci vycházeli ven, jen když skutečně museli. Zvlášť do minulého čtvrtka či pátku byly ulice a silnice liduprázdné. Ránou to bylo i proto, že se Izrael postupně vracel do normálu po pandemii covidu-19, například školy se opět musely uzavřít. V rozhovoru s ČTK to v Tel Avivu řekl český velvyslanec Martin Stropnický.

    „První dny byly tvrdé. Je tady spousta rodin s malými dětmi. Já to ani neumím spočítat, možná deset malých předškolních dětí a to je citlivá záležitost. Většina lidí, speciálně rodiny, tátové pracovali z domova. Máme tady i manželské páry, které pracují společně, takže to taky bylo takhle,“ řekl Stropnický.

  • Merkelová podpořila příměří v telefonátu s prezidentem Palestiny

    Merkelová v telefonátu s palestinským prezidentem Abbásem podpořila snahy o zajištění příměří mezi Izraelem a Gazou. Zároveň poukázala na právo Izraele se bránit.

    „Kancléřka Merkelová a prezident Abbás souhlasí, že snahy o brzké příměří by měly být nadále podporovány. Kancléřka zdůraznila izraelské právo se bránit před raketovými útoky z Pásma Gazy,“ uvedl v prohlášení její mluvčí Steffen Seibert.

  • Kulhánek: V brzké době by se mohlo uskutečnit společné jednání vlád ČR a Izraele

    V brzké době by se mohlo uskutečnit společné zasedání vlád České republiky a Izraele. Na čtvrtečním jednání v Tel Avivu se na tom dohodli izraelský premiér Benjamin Netanjahu a český ministr zahraničí Jakub Kulhánek, který o věci informoval novináře.

    „Ve velmi blízké budoucnosti bychom chtěli uspořádat společné jednání izraelské a české vlády, což je něco, na co Česká republika může být hrdá, že má takhle intenzivní kontakty,“ zdůraznil Kulhánek. O možném společném jednání kabinetů hovořil už minulý rok premiér Andrej Babiš, kvůli koronavirové pandemii se ale nakonec neuskutečnilo.

  • Netanjahu pravděpodobně kabinetu předloží návrh na klid zbraní

    Izraelský bezpečnostní kabinet zasedá od 19:00 (18:00 SELČ). Izraelskému listu Haarec několik zdrojů sdělilo, že palestinský Hámás s Izraelem zatím nedospěl k žádné dohodě. Podle jednoho zdroje listu však izraelský premiér Benjamin Netanjahu pravděpodobně kabinetu předloží ke schválení jednostranný návrh na klid zbraní.

    Izraelský zpravodajský server Walla s odvoláním na nejmenovaného izraelského činitele uvedl, že by příměří mohlo být dohodnuto v následujících 24 hodinách. Vyjednává se prý prostřednictvím dvou komunikačních kanálů - jedním je egyptská tajná služba, druhým blízkovýchodní vyslanec OSN Tor Wennesland.

  • BBC: Stávka ukázala závislost Izraele na palestinských pracovnících

    Palestinští dělníci se tento týden na protest proti bombardování Pásma Gazy účastní generálních stávek po celém Izraeli.

    Izraelské sdružení stavbařů sdělilo webu Haaretz, že během úterní stávky se do práce dostavilo pouze 150 z 65 000 palestinských stavebních dělníků. Podle webu BBC to paralyzovalo stavby v celé zemi.

  • V Berlíně zatýkala policie na protiizraelské demonstraci

    Demonstrace propalestinských sympatizantů protestujících proti politice Izraele skončila v Berlíně opět potyčkami s policií. Zúčastnilo se jí zhruba 3000 lidí, více než 50 jich bylo zatčeno. S odvoláním na policii informovala agentura DPA.

    Policie uvedla, že zadržela 51 mužů a dvě ženy. Devět osob bylo obviněno z ublížení na zdraví, kladení odporu při zatýkání a dalších trestných činů včetně urážky veřejného činitele, dalších 28 lidí čelí obvinění, že porušili opatření proti šíření koronaviru.

    Protestní pochod s názvem „Proti izraelské agresi v Palestině“ táhl za provolávání protiizraelských hesel z Alexandrova náměstí k Braniborské bráně, kde se na konci akce odehrály drobné potyčky. Jeden policista byl zasažen kamenem do přilby, druhý utrpěl šok poté, co pod jeho vozem explodoval dělbuch. Jeden demonstrant byl zatčen za napadení kameramana dřevěnou tyčí.

  • Počet obětí v Izraeli vzrostl na 13, v Gaze na 230

    Izraelské ministerstvo zdravotnictví oznámila, že počet obětí současných bojů v Izraeli vzrostl na 13. Deset z nich podle BBC zemřelo v důsledku „přímého výbuchu“, tři další Izraelci zemřeli na následky kritických zranění, která utrpěli při cestě do protiatomových krytů.

    V Gaze podle místního ministerstva zdravotnictví od 10. května zemřelo 230 Palestinců, z nichž 65 byly děti a 39 ženy. Zraněno je 1710 lidí. Podle izraelských zdrojů je mezi mrtvými 160 členů teroristických skupin, zejména Hamásu a Islámského džihádu.

  • Průzkum: Dvě třetiny Izraelců příměří zatím nechtějí

    Izraelská televize Kanál 12 uvedla, že většina Izraelců si podle průzkumu nepřeje, aby nyní Izrael přistoupil na příměří. Podle průzkumu je 72 procent dotázaných toho názoru, že má operace pokračovat, přičemž na jihu Izraele, který je palestinským raketám vystaven nejvíc, je to 73 procent lidí. Pouze 24 procent účastníků průzkumu sdělilo, že by souhlasili s příměřím, na jihu je to jenom 22 procent.

    Na dotaz, zda Izrael v této válce (čtvrté s Hamásem) dosáhl lepších výsledků než v těch minulých, odpovědělo kladně 66 procent dotázaných. Na jihu si to ale myslí jenom 30 procent lidí. Průzkum s možnou odchylkou 4,8 procenta provedla agentura Direct Polls, která oslovila 684 Izraelců.

  • WHO požaduje humanitární přestávku v bojích mezi Hamásem a Izraelem

    Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala k humanitární pauze v bojích mezi palestinským Hamásem a Izraelem. Regionální ředitel WHO Ahmad Manzarí řekl, že je třeba umožnit vstup humanitární pomoci, protože místní zdroje jsou vyčerpané.

    Podle WHO bylo v Pásmu Gazy zraněno 42 pracovníků zdravotnictví a poškozeno je 24 nemocnic a klinik. V pondělí byla zasažena při izraelské palbě jediná laboratoř, která v Gaze prováděla testy na covid-19. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze oznámilo, že kvůli bojům není možné trasovat nakažené a pokračovat v očkování.

  • Video: Setkání Heika Maase s Bennym Gancem

    Do Izraele dnes přijel i německý ministr zahraničí Heiko Maas. Řekl, že má Izrael právo na sebeobranu, ale zároveň se vyslovil pro příměří, protože civilních obětí přibývá. Jednal s ministrem zahraničí Gabim Aškenazim i s ministrem obrany Bennym Gancem.

    Setkání Haika Maase a Bennyho Gance.Video: AP

  • Bilance mrtvých a zraněných

    Od 10. května, kdy boje mezi Hamásem a Izraelem začaly, zemřelo podle ministerstva zdravotnictví v Gaze 230 Palestinců, z nichž 65 byly děti a 39 ženy. Zraněno je 1710 lidí. Podle izraelských zdrojů je mezi mrtvými 160 členů teroristických skupin, zejména Hamásu a Islámského džihádu. Na izraelské straně je 12 mrtvých, mezi nimi pětileté a šestnáctileté dítě a voják.

  • Izrael se může bránit a antisemitismus nemá v Německu místo, řekla Merkelová

    Izrael má právo na obranu, zároveň je ale nutné v blízkovýchodním konfliktu hledat trvalé mírové řešení. Na dnešní konferenci Europaforum pořádané televizí WDR to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Poprvé také osobně a veřejně odsoudila antisemitské útoky v posledních dnech v Německu. Dodala rovněž, že Evropa nemůže vyřešit všechny problémy světa.

  • Video: Palestinci hlásí nedostatek benzínu

    Benzínu je nedostatek a Palestinci hledají způsoby, jak ho získat.Video: AP

  • Kulhánek: Izrael má plné právo chránit své občany, má podporu ČR

    Izrael má plné právo chránit své občany a má neochvějnou podporu České republiky. Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek to řekl při dnešní návštěvě země. Ve městě Petach Tikva u Tel Avivu si společně s izraelským ministrem Gabim Aškenazim a slovenským protějškem Ivanem Korčokem prohlédl budovy poničené palestinskou raketou.

    „Téměř nejsem schopen slov,“ řekl Kulhánek poté, co viděl následky bojů. Poznamenal, že je poctěn Aškenaziho pozváním. „Když jsem jej obdržel, neváhal jsem ani vteřinu,“ prohlásil ministr. Izraeli je podle něj třeba připomínat, že má ve světě přátele. „Izrael má plné právo chránit svoje občany,“ zopakoval Kulhánek již dříve deklarovaný postoj.

  • Facebook vytvořil zvláštní tým dohlížející na obsah o sporu Izraele a Gazy

    Americká technologická společnost Facebook ve středu oznámila, že minulý týden zahájila provoz „zvláštního operačního centra“, jehož úkolem je moderovat na jejích sociálních sítích obsah týkající se současného konfliktu mezi Izraelem a palestinským Hamásem. Reaguje tím na zvýšené šíření projevů nenávisti a výzev k násilnostem, které se ohledně střetu na Blízkém východě v posledních dnech objevují na internetu.

    Společnost do centra najala rodilé mluvčí arabštiny a hebrejštiny, kteří procházejí příspěvky, nebo naopak znovu zpřístupňují ty, které podle nich automatické algoritmy odstranily neprávem. Nový orgán bude podle Facebooku fungovat tak dlouho, jak to bude nutné. Podobně se společnost zachovala již dříve, a to například při kalifornských požárech nebo volbách v Brazílii.

Reklama

Hlavní zprávy