Hlavní obsah

Utopeni v odpadcích. Ruská ves má nejbližší skládku 200 kilometrů daleko

Ruská vesnice na Sibiři se topí v odpadcích. Nejbližší skládka je totiž 200 kilometrů daleko.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Sibiřská vesnice Tajožnyj byla do nedávna zavalena odpadky. V tamním regionu totiž neexistují žádné oficiální skládky. Už od sovětských dob zde místní vyhazovali odpadky ven na ulici.

Článek

To se rozhodla změnit Ilona Domračeva, která se do vesnice přestěhovala nedávno. Nelíbilo se jí totiž, že se všude po okolí povalují hory odpadků. V krátké době se mladé Rusce podařilo přesvědčit místní komunitu, aby jí s úklidem pomohla.

„Tohle je skládka přímo uprostřed vesnice. A podobných je tu mnohem víc. Všichni víme, že uklidit to je šílená práce. Někdo z okresu za tu práci určitě dostává peníze a my to za něho děláme zadarmo,“ říká Domračevová.

„Půl roku jsem z toho byla jen v šoku. Všude byly hory odpadků. Přes internet jsem vytvořila skupinu, které říkáme ‚Čistá vesnice‘.  Postupně se s ostatními snažíme pro náš cíl získávat další lidi. Přesvědčujeme například příbuzné nebo přátele. Vše začalo víkendovými úklidovými dny. Nemůžu říct, že by se zapojili všichni obyvatelé, ale většina určitě,“ popisuje, jak se jí podařilo zmobilizovat místní starousedlíky.

Svým elánem inspirovala další lidi z vesnice. Teď sem přichází i celé rodiny, aby s úklidem pomohly.

Starosta vesnice iniciativu velmi uvítal a při úklidu pomáhá s dopravou. Nejbližší skládka odpadu je totiž 200 kilometrů od vesnice. Panují ale i obavy, jestli tam auta vůbec dorazí.

„Samozřejmě, že je nikdo nesleduje,“ říká iniciátorka úklidu. „Nikdo neví, jestli ten odpad nevysypou někde mimo skládku třeba v lese několik kilometrů odtud,“ dodává Domračevová.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované