Hlavní obsah

UV záření zase není sprosté slovo. Firmy s ním zabíjejí viry

Foto: Nor Gal , Shutterstock.com

UV lampy se používají ke sterilizaci nástrojů nebo vody. Nyní jdou ve velkém na odbyt k čištění místností nebo MHD.

Reklama

Poptávka po UV lampách rapidně stoupá. Neviditelné záření ničí viry a bakterie, takže se nyní prodávají v milionech.

Článek

Dezinfekce na každém kroku, cestující hromadnou dopravou se bojí kýchnout a třeba v hospodě po každém hostovi nastupuje málem úklidová četa. Ale všechno se chemií ohlídat nedá.

Proto zažívají velký boom firmy, které k likvidaci virů a bakterií používají UV záření, tedy světlo s kratší vlnovou délkou, které často používáme ke kontrole pravosti bankovek, čistění vody nebo v soláriu.

Agentura Bloomberg upozornila na německou společnost Dr. Hönle, jež je předním světovým dodavatelem UV technologií. Její tržby se sice pohybují „jen“ okolo 108 milionů eur, ale v pondělí její akcie vyskočily o pěkných 30 procent, protože si německá média všimla její tiskové zprávy.

V ní firma slibovala, že svými UV lampami zlikviduje koronavirus během několika sekund.

Dezinfekce pomocí UV záření se používá například u balení a zpracování potravin. Dr. Hönle spolupracuje se společnostmi Tetra Pak a Krones, které dohromady zajistily zhruba pět procent tržeb UV firmy. Po vypuknutí pandemie se na ni začaly obracet i společnosti z řady dalších odvětví.

Foto: https://www.hoenle.com

Věž je určena pro dezinfekci povrchů v místnostech, kde není žádný personál. Podle výrobce dokáže zničit až 99,99 procenta bakterií, je vysoce výkonný jak pro dezinfekci vzduchu, tak povrchu. Doporučuje se pro pracovní prostory, zasedací místnosti, hotelové pokoje, jídelny nebo čekárny.

Podle finančního ředitele Norberta Haimerla po UV zázraku prahnou nejvíce maloobchodníci, nemocnice, dopravní společnosti či provozovatelé hotelů, kteří dezinfikují celé pokoje. „S některými společnostmi jednáme o objednávkách několika stovek nebo dokonce tisíců zařízení,“ dodal pro agenturu Bloomberg s tím, že některé objednávky podepíší už příští měsíc.

Podle analytika společnosti Warburg Malteho Schaumanna se celosvětový podíl Dr. Hönle na dezinfekci pomocí UV světla pohybuje kolem pěti procent. Podle něj může firma své tržby jenom v segmentu UV dezinfekce během dvou až tří let ztrojnásobit až na patnáct milionů eur.

Produktů, které mají zabíjet patogeny pomocí UV záření, má německý podnik ve své nabídce celou řadu. Například zařízení připojitelné k přívodu vnějšího vzduchu, které zabije viry a bakterie, aniž by ohrozilo osoby uvnitř budovy.

Také vyrábí světelné věže s takovým výkonem, že se musejí používat jen v prázdných místnostech - lidem bez ochranných pomůcek by mohly poškodit kůži a zrak. A pro drobnější práci dodává ruční dezinfekční lampy, i u nich platí, že se obsluha musí náležitě chránit.

Dezinfekce bez zásahu člověka

Foto: http://www.uvd-robots.com

Autonomní robot. Podobně jako u věže od německého výrobce se používá bez účasti obsluhy kvůli bezpečnosti a zničí až 99,99 procenta bakterií. Podle společnosti je robot spolehlivý, bezpečný a eliminuje lidské chyby. Navíc je uživatelsky přívětivý a je navržen tak, aby jej mohl obsluhovat každý pomocí aplikace.

Například dánská společnost UVD Robots ApS vyrábí roboty, které autonomně dezinfikují místnosti v nemocnicích ještě předtím, než do nich vstoupí pacienti nebo zaměstnanci.

Poptávka po jejím zboží v prvním čtvrtletí „dramaticky vzrostla“, uvádí společnost na svých webových stránkách, přičemž čínské nemocnice takové technologie od vypuknutí pandemie objednávají ve velkém.

Foto: http://www.uvd-robots.com

Postup je snadný, pracovník ovládá robota pomocí aplikace, kterou jej přivolá a pustí do místnosti. Po bezpečnostní kontrole opustí obsluha místnost a nechá po dobu deseti minut dezinfikovat prostory. Robot pak sám ohlásí, že má hotovo, a vrátí se zpět na stanoviště.

Reklama

Doporučované