Hlavní obsah

Vláda zkouší přimět lidi k očkování. Změní platnost testů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš (ANO) při dnešním přeočkování na koronavirus.

Reklama

aktualizováno •

Platnost PCR testů jako potvrzení bezinfekčnosti proti covidu-19 se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zkrátí. O věci ve čtvrtek jednala vládní rada pro zdravotní rizika.

Článek

Platnost PCR testů coby dokladu bezinfekčnosti se podle Andreje Babiše zkrátí ze sedmi dní na 72 hodin a u antigenních testů ze tří dnů na jeden den. Premiér to oznámil ve čtvrtek dopoledne během návštěvy Ústřední vojenské nemocnice, kam si přišel pro posilující dávku očkování proti covidu.

Lidé zatím mají z veřejného zdravotního pojištění nárok na jeden antigenní test za týden a dva PCR testy do měsíce.

O tom, že by se mohla doba platnosti testů zkrátit, jednala ve čtvrtek i vládní Rada pro zdravotní rizika. „Projednávali jsme zkrácení doby platnosti testů - jak PCR tak antigenních, abychom byli na srovnatelných úrovních s okolními státy. Zkrácení platnosti testů je podle mě motivační pro to, aby se občané nechali naočkovat,“ řekla po jednání novinářům hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Kromě toho podle ní rada mluvila také o možných změnách v karanténách. Kratší karanténa by mohla být, pokud bude ukončena PCR testem. Konkrétní návrh má ministerstvo zdravotnictví představit v pátek na tiskové konferenci. Podle Svrčinové budou nová karanténní pravidla účinná od 25. října.

Karanténa, kterou hygienici nařizují lidem po rizikovém kontaktu s nakaženým, trvá v současné době 14 dní. Kritizovali to například rodiče, jejichž děti musely být dva týdny v karanténě po zjištění pozitivního případu ve školní třídě.

Další opatření? Uvidíme

Kromě zmiňovaného tlaku na vyšší proočkovanost a změn v karanténách se však ve čtvrtek rada vlády nedohodla na žádných dalších opatřeních, které mají řešit situaci okolo covidu-19 v Česku.

Hygienička na přímý dotaz odmítla, že by se v regionech opět zavedlo plošné testování ve školách či firmách nebo přísnější nařízení ohledně nošení respirátorů. „Jdeme cestou změny platnosti testů, změny karantén a podobně,“ uvedla. Ministerstvo už dříve zmiňovalo, že se nechystá k opětovnému uzavírání společenského života, obchodů či restaurací. Problematická je podle Svrčinové právě nízká proočkovanost, na kterou se chce vlády více zaměřit.

„Očkování samozřejmě v České republice vázne - nemáme proočkováno ještě z celkové populace ani 60 procent. Takže tam budeme napínat síly, promýšleli jsme strategie, jak motivovat občany k tomu, aby přišli na první očkování i na třetí dávku, pro kterou se zatím dostavilo malé procento osob, které byly vyzvány,“ sdělila.

Proočkovanost by podle ní v ideálním případě měla být přes 80 procent. „Budeme oslovovat jednotlivé starosty, hejtmany a podobně, vysílat do těch oblastí s nižší proočkovaností mobilní týmy - což už tedy se děje. A zvažujeme další cesty,“ dodala Svrčinová.

Čísla stoupají

Epidemická situace v Česku se stále zhoršuje. Ve středu přibylo 1 497 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 450 více než před týdnem. Počet hospitalizovaných překročil hranici 400 lidí.

Ve středu bylo v nemocnicích s covidem 407 pacientů, z toho 80 v těžkém stavu. Reprodukční číslo, uvádějící, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se zvýšilo na 1,26. Počet nakažených na 100 000 obyvatel za uplynulých sedm dní, tedy takzvané incidenční číslo, vzrostl na 69. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví.

Epidemie opět zrychluje už několik týdnů. Přibývá také nemocných, kteří s koronavirem zemřeli. Za posledních sedm dní je obětí 28. V první polovině září se přitom ještě počty úmrtí za týden pohybovaly v řádu jednotek. Celkem dosud zemřelo s covidem v Česku 30 524 nakažených.

Reklama

Doporučované