Hlavní obsah

Uvažujete o hotelu? Z mapy je vidět, kam jezdí nejvíc hostů

V letošní hlavní sezóně v celé ČR využilo ubytovacích zařízení přes sedm milionů turistů.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ze sdíleného ubytování AirBnB se stal nejen fenomén, ale také vážná konkurence pražských hotelů, ukazují čísla Českého statistického úřadu o cestovním ruchu.

Článek

Byla to pro hoteliéry a majitelé penzionů sezóna, na kterou se nezapomíná.

Třeba na Královéhradecko přijelo nejvíc turistů od roku 2000, kdy tento kraj vůbec existuje, skoro půl milionu.

Data o turistickém ruchu ve středu ráno zveřejnil Český statistický úřad a ukazují jednoznačně, že pořídit si hotel nebo i jiné ubytovací zařízení v Česku vůbec nemusí být špatný nápad. Pokud se tedy nebojíte nové konkurence jménem AirBnB.

Fenomén pod zkratkou AirBnB

Zhruba desetina zahraničních turistů se v Česku od počátku roku ubytovala v zařízeních, kam spadá i Airbnb. Z 27,8 milionu zahraničních návštěvníků šlo o 2,6 milionu lidí. Pro srovnání: v hotelech a penzionech jich přespalo 8,3 milionu.  Jednodenních návštěvníků bylo za devět měsíců 14,5 milionu.

Potvrzuje se rostoucí popularita domácích dovolených. Pojďme ještě jednou do Královéhradeckého kraje: z půl milionu turistů, kteří sem přijeli, jich je téměř 400 tisíc domácích a jen necelých sto tisíc cizinců.

Pořad Peníze nebo život: Když turisté vadí.Video: Seznam Zprávy

Samozřejmě, že podobná čísla neplatí v kraji, který je v tomto ohledu unikátní – v Praze. Sem za třetí čtvrtletí roku zamířila největší skupina cizinců, ale i domácích. Hlavní město turisté během hlavní sezóny nafoukli na dvojnásobek, metropoli jich navštívilo 2,3 milionu lidí.

V Praze ale hotelům vyrostla ostrá konkurence – sdílené ubytování AirBnB. Asociace hotelů a restaurací už dříve upozornila, že nárůst zájmu o Airbnb se už začal projevoval v obsazenosti pražských hotelů.

Do Česka přijelo podle očekávání nejvíc Němců – 589 tisíc – a Němci tak tvoří zhruba pětinu veškeré zahraniční klientely. Přijelo jich víc než loni.

Česká republika pak dál lákala Slováky (224 tisíc), Číňany (214 tisíc – přibylo jich o čtvrtinu), Poláky, Američany, Brity a Rusy.

Statistici si také všímají toho, kde kdo spí. Například z Ukrajiny začali do České republiky přijíždět movitější klienti. Ve tří a vícehvězdičkových hotelech jich spalo o téměř 46 procent více než za celý loňský rok.

Během letní sezóny rostl počet klientů úplně všem, kdo poskytují přenocování, až na jednu výjimku. Nejdražší pětihvězdičkové hotely hlásí úbytek hostů.

Reklama

Doporučované