Hlavní obsah

ÚVN se ohradila proti vinné klobáse a buchtám. Kdo vaří pro Zemana?

Foto: hrad.cz

Miloš Zeman na snímku z druhé inaugurace.

Reklama

Ústřední vojenská nemocnice se ohradila proti některým vyjádřením týkajícím se péče o prezidenta Miloše Zemana. Jedná se zejména o stravu, kterou měl prezident podle jeho mluvčího v nemocnici dostat.

Článek

„K obědu měl v úterý pan prezident meruňkové buchty, na středu si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší.“ Tímto prohlášením překvapil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček mnohé. Nejde totiž o typická jídla podávaná pacientům na jednotkách intenzivní péče.

Ústřední vojenská nemocnice, kde se Zeman od 10. října léčí, se už proti jeho slovům nepřímo ohradila.

„ÚVN nese zodpovědnost za svá vyjádření. Nemůže však nést zodpovědnost za vyjádření jiných subjektů ať již do médií, nebo na sociálních sítích,“ napsala ve vyjádření tisková mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

V tiskové zprávě rovněž uvedla, že léčebný program každého pacienta, jehož součástí je také určení medikace i dietního režimu, sestavují specialisté v oboru a vždy odpovídá adekvátním zdravotním problémům, diagnóze i zdravotnímu stavu pacienta.

Když se reportér na vinnou klobásu a meruňkové buchty mluvčí ve čtvrtek u nemocnice dotázal, bez dalšího komentáře odvětila: „Není to klasická nemocniční strava.“

Redakce poslala Zinke i doplňující dotazy: Jak se jídlo zmiňované Ovčáčkem mohlo k prezidentovi dostat? Mohl si ho prezident objednat? Donesl mu tato jídla někdo z blízkých? Na tyto otázky ale odpověď neposkytla.

Seznam Zprávy oslovily také mluvčího Jiřího Ovčáčka s prosbou o vysvětlení, zda se jedná o obědy z nemocniční kuchyně. Hradní mluvčí však se Seznam Zprávami dlouhodobě nekomunikuje.

Lékaři gastroenterologové a dietní sestry, které se redakce pokusila oslovit, se k jídelníčku oznámeném prezidentovým mluvčím nechtěli vyjadřovat. „Složení šetřících diet na jednotlivé problémy je volně dostupné na internetu,“ uvedl jeden z nich.

Žádost o rozhovor odmítl i tiskový mluvčí sítě soukromých nemocnic Agel Adam Knesl. „Bez znalosti pacienta a bez znalosti přesné diagnózy nelze poskytnout odborný komentář,“ uvedl.

Podle jídelníčku zveřejněném třeba Státním zdravotním ústavem nelze u diety při onemocnění jater „v žádném případě používat smažení, grilování na otevřeném ohni a dlouhodobé opékání“, což patří mezi běžné úpravy vinné klobásy. O moučnících se jídelníček vůbec nezmiňuje.

Reklama

Doporučované