Hlavní obsah

Uvnitř pekelné pasti. Britská policie uvolnila záběry zevnitř vyhořelého věžáku

Policie prohledává budovu Grenfell TowerVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Čtyři týdny od požáru Britové stále ještě prohledávají útroby Grenfell Tower. Doufají, že naleznou další oběti k identifikaci.

Článek

Britská policie začala prohledávat trosky výškové budovy Grenfell Tower, ve které propukl 14. června požár. Při tragédii zemřelo či se pohřešuje 80 lidí, 32 z nich již policie identifikovala.

„Bez ustání pracujeme na tom, abychom zjistili, kolik přesně zemřelo při požáru lidí," řekl podle televize BBC Stuart Cundy z vedení londýnské policie. Ve svém prohlášení dále uvedl, že každý, kdo se podílí na prohledávání trosek, dělá vše pro to, aby se dal počet obětí určit s konečnou platností.

Již dříve policie uvedla, že požár vznikl nejspíš od vadné ledničky, která vzplála v jednom z bytů. K tragédii přispělo i nekvalitní izolační obložení domu, které propadlo ve všech protipožárních testech.

Policisté se dopočítali, že v budově bydlelo 350 lidí, což je výrazně méně, než udávají některé neoficiální odhady. Ty mluví až o 500 obyvatelích. Osudovou noc nebylo podle policistů doma 14 lidí, což po odečtení 255 zachráněných dává okolo 80 obětí.

Na základě tragédie se protipožární kontroly provádí ve více než 600 dalších londýnských věžácích, u kterých je podezření, že jsou obložené totožnou hliníkovou izolací. Zatím jich kontrolou neprošlo 75.

Reklama

Doporučované