Hlavní obsah

Uvolněná blokáda dotací. Agrofert dostal desítky milionů

Foto: Profimedia.cz

Střet zájmů Andrej Babiš dlouhodobě popírá. Podle něj nemá Brusel vykládat českou legislativu, jejíž pravidla vložením Agrofertu do svěřenských fondů prý naplnil.

Reklama

Státní zemědělský intervenční fond poslal firmám z holdingu 51 milionů.

Článek

Dva projekty firem z holdingu Agrofert dostaly proplacené dotace od státu. Státní zemědělský intervenční fond poslal společnostem Lipra Pork a Kladrubská celkem 51 milionů korun, napsal server iRozhlas.cz. Obě subvence přitom byly doposud zmrazeny kvůli šetření Evropské komise, jejíž auditoři dospěli k závěru, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmu, a Agrofert proto nemá na veřejnou podporu nárok.

První jmenovaná firma dostala 48 milionů na obnovu prasečích farem. Druhá pak tři miliony na nákup nakladače a další techniky.

Je ale otázkou, zda peníze dostane česká státní kasa proplacené z Bruselu.

„Do Bruselu zašleme tyto projekty, tedy část spolufinancování ze strany Evropské unie, v rámci standardní kvartální žádosti o platbu do konce ledna,“ řekla pro iRozhlas.cz mluvčí zemědělského fondu Lenka Rezková.

Brusel už ovšem kvůli střetu zájmů, který potvrdil dvojí audit Evropské komise, váhá s proplacením už dříve požadovaných 56 milionů na čtyři jiné projekty Agrofertu. Že by postup byl v tomto případě jiný, je velmi nepravděpodobné.

Zemědělský fond přitom proplácení dotací opírá o svůj právní názor, že platby právě z jeho prostředků nepodléhají normám o rozpočtových pravidlech, a tudíž musí dál Agrofertu peníze posílat.

Brusel zkoumá střet zájmů českého premiéra jednak z hlediska zemědělských dotací, tam ještě není závěrečný postoj Komise znám, jednak potom prověřovali unijní úředníci platby z kohezních fondů – tedy primárně na inovace a ochranu životního prostředí. Tam již dorazila do Česka závěrečná zpráva, podle níž je premiér ve střetu zájmů a Česko by mělo Agrofertu zrušit podporu ve výši několika set milionů korun.

Reklama

Doporučované