Hlavní obsah

Uvolněte patenty na vakcíny, vyzývá svět farmaceutické společnosti

Foto: Profimedia.cz

Výzvu k pozastavení platnosti patentů podepsalo přes 175 laureátů Nobelovy ceny a bývalých vrcholných vládních představitelů.

Reklama

Americký prezident Joe Biden a tamní farmaceutické společnosti čelí silnému tlaku levého křídla Demokratické strany, aktivistů a světových vůdců, aby pozastavili práva duševního vlastnictví k vyvinutým vakcínám proti koronaviru.

Článek

Se zhoršující se epidemickou situací v Indii a Jihoafrické republice roste tlak na amerického prezidenta Joea Bidena a farmaceutické společnosti Pfizer a Moderna, aby uvolnili patenty k léčivým přípravkům a technologiím souvisejícím s onemocněním covid-19. Na šéfa Bílého domu tlačí levé křídlo Demokratické strany, ale i představitelé mezinárodního společenství. Požadují také, aby Spojené státy zvýšily dodávky vakcín do těžce zasažených zemí.

O podobném kroku se vede debata od počátku pandemie koronaviru. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala ke společnému vlastnictví vakcín, léků a diagnostických nástrojů již v květnu loňského roku. Výzva získala na naléhavosti letos v zimě, kdy některé země přestaly zvládat druhou vlnu nákazy. Společnosti Pfizer a Moderna, které se kroku brání, naposledy v pondělí reagovaly tím, že zvýší dodávky vakcín po celém světě.

Ve středu a ve čtvrtek se má sejít Generální rada Světové obchodní organizace (WTO), aby výjimku na pozastavení platnosti patentů u vakcín proti covidu-19 projednala. Návrh podaly Jihoafrická republika a Indie už v říjnu loňského roku. Od té doby se k němu přidalo dalších 60 zemí. Proti návrhu se staví Spojené státy, Velká Británie nebo Evropská unie.

Uvnitř Bílého domu panuje kolem rozhodnutí značná nejednota, píše americký deník The New York Times (NYT). Zatímco někteří Bidenovi poradci jsou zrušení patentů nakloněni a uvádějí, že Biden má morální povinnosti jednat, jiní tvrdí, že vyzrazení přísně střežených obchodních tajemství nijak nepomůže rozšíření celosvětové nabídky vakcín.

Podle odpůrců prozrazení „receptu“ na vakcíny automaticky neznamená, že látku pak bude možné rychle vyrobit. Uvolnění patentů by navíc mohlo poškodit inovace a podnikání, konkrétně americký farmaceutický průmysl. Zastánci tohoto přístupu uvádí, že by měl Biden využít jiné nástroje – například naléhat na společnosti, které patenty vlastní, aby darovaly obrovské množství vakcín, nebo je prodávaly za mnohem nižší cenu.

„Pro průmysl by to byl hrozivý precedens,“ uvedl k tomu pro NYT analytik Geoffrey Porges z investiční banky SVB Leerink. „Bylo by to extrémně kontraproduktivní, protože by to vyslalo farmaceutickému průmyslu zprávu, že když vyrobí něco, co je pro nás velmi důležité, tak my mu to prostě sebereme.“

Na výrobce vakcín zatlačil i vládní epidemiolog Anthony Fauci, který v pondělním rozhovoru uvedl, že musejí neprodleně jednat. A to buď výrazným rozšířením výrobních kapacit, nebo drastickým snížením cen. Jako alternativu uvedl i prozrazení jejich technologií, které by umožnilo zemím třetího světa vyrábět levnější kopie schválených vakcín.

„Vždy jsem respektoval potřebu společností chránit své zájmy, ale nemůžeme to dělat na úkor toho, že zabráníme, aby se vakcína dostala k lidem, kteří ji životně potřebují,“ prohlásil epidemiolog. „Lidé po celém světě nemohou umírat jen proto, že nemají přístup k produktu, který se dostává bohatým.“

Pro Bidena představuje téma horký politický brambor. Během své předvolební kampaně slíbil liberálnímu aktivistovi Adymu Barkanovi, že se „absolutně pozitivně“ zaváže ke sdílení technologií, pokud Spojené státy vyvinou vakcínu jako první. Zastánci zrušení vakcínových patentů mu jeho slib plánují připomenout ve středu, kdy se uskuteční jejich setkání v parku National Mall, který leží mezi Kapitolem a Lincolnovým památníkem ve Washingtonu.

Návrh Jihoafrické republiky a Indie by osvobodil členské země WTO od prosazování některých práv ujednaných v dohodě TRIPS o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví. Předkladatelé návrhu tvrdí, že farmaceutické společnosti v jiných zemích by mohly na základě uvolněných patentů pokračovat ve výzkumu vlastních vakcín, aniž by se musely obávat soudních sporů ohledně porušení duševního vlastnictví. Země by pak mohly vyrábět nebo dovážet levnější kopie originálních vakcín společnosti Pfizer nebo Moderna. Výjimka by se rovněž vztahovala na léky a diagnostické nástroje související s onemocněním covid-19.

Podle farmaceutických společností to ale není tak jednoduché. Říkají, že konkurence by v případě uvolnění patentů čelila dalším problémům, jako je získávání surovin potřebných k výrobě vakcín. Navíc nestačí mít právo na výrobu určité látky, ale je třeba získat i technologické „know-how“ od vývojářů obou amerických společností.

Mluvčí společnosti Pfizer Sharon Castillová uvedla, že k výrobě vakcíny je třeba až 280 komponentů od 86 dodavatelů z 19 různých zemí a také vysoce specializované vybavení či vyškolený personál. Firma proto podle ní neočekává, že by uvolnění patentů jakkoliv přispělo k urychlení dodávek vakcín.

Firma Pfizer v pondělí oznámila, že má v úmyslu darovat Indii léky v hodnotě více než 70 milionů dolarů (1,5 miliardy korun), včetně antibiotik nebo léčiv proti srážlivosti krve, nezbytných pro léčbu pacientů s covidem-19. Pokusí se také urychlit schvalovací proces v zemi, protože indické úřady dosud nevydaly povolení k nouzovému použití vakcíny společnosti Pfizer.

Moderna, která látku vyvinula i díky vydatné finanční injekci od amerických daňových poplatníků, zase uvedla, „že nebude prosazovat patenty týkající se nemoci covid-19 vůči těm, kteří vyrábějí očkování určené k boji s pandemií“. Podle aktivistů to ale nestačí. Žádají, aby se firmy podělily i o své odborné znalosti a aby na ně v tomto směru zatlačil americký prezident.

K pozastavení platnosti patentů vyzvalo Spojené státy minulý týden přes 175 laureátů Nobelovy ceny a bývalých vrcholných vládních představitelů. Mezi signatáři výzvy jsou i bývalý český premiér Jan Fischer, bývalá předsedkyně slovenské vlády Iveta Radičová či bývalý polský prezident Lech Walesa.

Reklama

Doporučované