Hlavní obsah

Uvolněte vakcínu seniorům, vyzval Blatný lékaře. Sám vyčká o týden

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Ministr Jan Blatný vyzval dopisem šéfy nemocnic, aby odložili očkování zdravotníků druhou dávkou vakcíny proti covidu-19 a dali přednost seniorům nad 80 let. Sám se nechá podruhé očkovat o týden později.

Článek

Od pátečního rána se lidé starší 80 let mohou registrovat na očkování proti covidu-19. Už hodinu po spuštění však byly všechny termíny, resp. vakcíny rozebrané. Dostalo se pouze asi na 3000 seniorů.

V 9:51 pak v e-mailových schránkách ředitelů nemocnic přistála výzva ministra zdravotnictví Blatného.

V jejím úvodu žádá šéfy nemocnic, aby „neprodleně uvolnili termíny pro očkování seniorů“. A ve druhé části pak upozornil, že nemocnice příští týden čeká nápor zájemců o očkování, a proto je potřeba dávky pro seniory uvolnit i na úkor zdravotníků.

„Rovněž Vás žádám, abychom pro příští týden, kdy očekáváme velký nápor, maximalizovali počet takto alokovaných očkovacích ‚slotů‘, a to i za tu cenu, že některým svým zaměstnancům posunete druhou dávku o týden,“ stojí v dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Obsah e-mailu Seznam Zprávám potvrdili dva ředitelé pražských nemocnic, kteří si nepřáli být jmenováni. Jeden z nich zprávu Seznam Zprávám poskytl.

Na jak dlouho stačí jedna dávka vakcíny?

Pneumoložka Markéta Bláhová pro ČTK uvedla, že po píchnutí první dávky očkování by měla být vytvořena zhruba šedesátiprocentní imunita. Až po aplikaci druhé dávky po 21 dnech by mělo očkování fungovat naplno.

Blatný druhou dávku odkládá

Zdravotníci, z nichž je většina v pravidelném kontaktu s pacienty s covidem-19, se tak ke druhým dávkám zřejmě nedostanou v termínu, který očekávali.

Sám ministr Blatný si přitom druhou dávku vakcíny měl nechat aplikovat tuto neděli v Brně. Na událost pozval i novináře. Když se ho redakce Seznam Zpráv ptala, zda tak skutečně učiní, termín potvrdil s tím, že už akci veřejně oznámil. Později večer však otočil, zřejmě inspirován šéfem vlády.

Premiér Andrej Babiš se měl podruhé očkovat v pondělí, ale odložil to. Na dotaz, co říká na to, že Blatný se podruhé očkovat nechá, prohlásil: „Nevím, ale mělo by to mít logiku, že by se měl posunout.“

„Já to taky posunu o týden, abychom získali ten týden na to, aby se mohli očkovat senioři nad 80 let,“ řekl premiér. Dodal, že výzva odložit druhou dávku vakcinace je jen doporučením a týká se pouze zdravotníků, nikoli seniorů.

Blatný pak večer v TV Nova uvedl, že on také o týden posečká.

Dopis zaslaný ministrem Janem Blatným

Vážený pane řediteli,

žádám Vás, aby Vaše nemocnice neprodleně uvolnila očkovací termíny pro očkování seniorů přes CRS, pakliže tak již neučinila. Mám informace, že některé nemocnice to zatím neudělaly.

Rovněž Vás žádám, abychom pro příští týden, kdy očekáváme velký nápor, maximalizovali počet takto alokovaných očkovacích „slotů“, a to i za tu cenu, že některým svým zaměstnancům posunete druhou dávku o týden.

Dle doporučení odborných společností je tato úprava možná.

Vím, že je to komplikované, ale nyní je nezbytně nutné ustát tento tlak při náběhu systému. O součinnost prosím i kraje, je-li to možné.

S díky JB

doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D.

Reklama

Doporučované