Hlavní obsah

Už i Británie se zpomaluje. Uzavírka škol se dotkla i českých studentů

Foto: Profimedia.cz

Velká Británie od pátku zavírá všechny školy, londýnské metro bude mít omezený provoz.

Reklama

Nejprve to vypadalo, že Velká Británie v čele s premiérem Borisem Johnsonem půjde zcela vlastní cestou v řešení pandemie koronaviru. Nakonec ale následují Evropu: zavírají školy, londýnské metro bude fungovat v omezeném provozu a vyzývá Londýňany, aby omezili jakýkoliv zbytečný sociální kontakt. Zdá se, že politika „kolektivní imunity“ Johnsonovi nevychází.

Článek

2 626 potvrzených případů a 104 obětí nemoci COVID-19. Taková jsou aktuální čísla z Velké Británie. Premiér Boris Johnson minulý týden prohlásil, že nebude následovat přísná opatření evropských států a že nezavře školy a jiná zařízení, aby zamezil šíření koronaviru. Britská vláda chtěla dosáhnout kolektivní imunity britských občanů.

Po velké kritice, která se na Johnsonův kabinet snesla, včetně uniklé zdravotnické zprávy  o epidemii trvající do jara příštího roku, přece jen došlo k přísným opatřením a vyhláškám. Od pondělí už například žáci a studenti nezasednou do školních lavic. Anglie tak následuje Skotsko, Wales i Severní Irsko, které zákaz vyhlásily před ní.

Světové dění okolo koronaviru sledujeme online

Ministr školství však ve čtvrtek podle Sky News prohlásil, že „děti budou ze školy dost dlouhou dobu“ a že zcela jistě nebudou tento školní rok žádné závěrečné zkoušky. Instituce však budou mít dveře otevřené pro děti rodičů, kteří vykonávají klíčové zaměstnání - tedy zdravotníci nebo policisté.

Podle agentury Reuters však Johnson ke kroku zavřít školy přistoupil spíše proto, že stále větší počet učitelů končilo v domácí karanténě.

Velké změny se týkají i veřejné dopravy. „Lidé by neměli cestovat, jen když opravdu musejí,“ řekl podle britského deníku The Guardian londýnský starosta Sadiq Khan. Více než čtyřicet stanic metra se zavřelo, včetně velkých zastávek jako Hyde Park Corner nebo Covent Garden.

Češi v Británii

Situace na britských školách přímo zasáhla i Češku Andreu Vytlačilovou, která studuje oděvní design na jedné z nejlepších uměleckých škol na světě - londýnské Central Saint Martins (CSM). Andrea studuje v posledním ročníku, je tak uprostřed práce na závěrečné show. Ta se ale zrušila a studentům škola doporučila vrátit se do svých domovských zemí a pokračovat na svých kolekcích tam. Češka se tak musela rychle sbalit i s rozdělanou prací a opustit Londýn. Závěrečné kolekce budou studenti prezentovat virtuální formou.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho velkých londýnských stanic metra od čtvrtka není v provozu.

„Bylo nám řečeno, že prioritou školy je, abychom akademicky dokončili studium, o odkladu show a dalších věcí například na podzim nechtěli slyšet,“ říká Andrea Vytlačilová pro Seznam Zprávy a popisuje: „To mnoho lidí ranilo, v úterý byla tak atmosféra na CSM velmi ponurá, všichni si balili věci, hodně lidí brečelo.“ Když odjížděla z Londýna, většina Britů se chovala zcela běžně. „Ani personál ve středu na letišti v Heathrow neměl masky, to mě velmi překvapilo,“ ilustruje.

Zpět do Česka odletěla Andrea už ve středu, o uzavírce škol se dozvěděla o den později. „Znamená to, že možná nebudu moci dokončit něco, na čem jsem pracovala a o čem jsem snila od dětství,“ vysvětluje mladá módní designérka. Nyní je v karanténě a snaží se kolekci dopracovat i ve ztížených podmínkách.

„Moje závěrečná práce je o návratu k řemeslu, tradici, hodnotám, vztahu k domovu, k Česku - když jsem s kolekcí loni v létě začínala, nikdy by mne nenapadlo, jak moc aktuální téma to bude,“ dodává Andrea.

Foto: Profimedia.cz

Britská kampaň za důkladnou osobní hygienu.

V Londýně prozatím stále zůstává Štěpán Hobza, dopisovatel Lidových novin a také student King's College London. „Řídím se čerstvým doporučením vlády neshromažďovat se a ruce si myji dvojnásobně dlouhou dobu, než jsem to dělával,“ říká pro Seznam Zprávy. Vracet se neplánuje. Univerzity mají sice zavřeno, ale zkoušky se budou konat online formou.

Britské vlády se zastává. „Ten její původní plán proběhl českými médii v poněkud zjednodušené podobě,“ říká Hobza a dodává: „Britská vláda naopak, tuším, byla jednou z prvních, která vydala stanovisko k vyšším nárokům na osobní hygienu a také návody, jak si mýt ruce alespoň dvacet vteřin.“

Běžní Britové podle studenta a novináře reagují různě. „Roušky až doteď nenosil prakticky nikdo,“ srovnává se situací na českých ulicích. Podle něj se už ale lidé „vrhli“ na obchody, a nedostatkovým zbožím se tak stal toaletní papír, těstoviny a vejce. „Jinak myslím, že situaci zvládají relativně s klidem, to souvisí ostatně s jejich národní povahou,“ dodává Štěpán Hobza.

Krize zasáhla i britskou královskou rodinu. Královna Alžběta II. odjíždí z Londýna na svůj hrad Windsor. Tam bude i přes Velikonoce. Královnina vnučka Beatrice zase výrazně zmenšila svoji květnovou svatbu. Zrušila i recepci v Buckinghamském paláci.

Reklama

Doporučované