Hlavní obsah

Už je pozdě odejít. Australskou Victorii dál trápí rozsáhlé požáry

Australskou Victorii trápí rozsáhlé požáry.Video: Petr Juna , AP

 

Reklama

Ve státě Victoria se stále nepodařilo uhasit požáry způsobené neobvyklým teplem a suchem. Zemi tak nadále trápí dopady extrémů počasí.

Článek

Australské úřady vydaly varování pro obyvatele státu Victoria před rozsáhlými požáry. Například obyvatelé Meredithu byli upozorněni, že jsou v nebezpečné zóně. „Začněte pracovat na svojí ochraně. Je pozdě zkoušet odejít. Nejbezpečnější varianta je se ukrýt v domě,“ zní ve zprávě, kterou lidé obdrželi. Zatím nejsou hlášeni žádní zranění.

Oheň již zničil několik nemovitostí, aut a přes 150 hektarů půdy a kvůli silnému větru se stále nepředvídatelně šíří. Na hašení požárů pracuje přes 300 hasičů a několik vrtulníků s bambi vaky. Meteorologové ale předpovídají, že po extrémních vedrech dorazí už brzy studená fronta s deštěm.

Austrálie zažívá nejteplejší březen ve své historii, ve městě Hobart naměřili meteorologové 39,1 stupně Celsia. Jde o nejvyšší hodnotu, jakou kdy zdejší teploměry ukázaly. Australský meteorologický ústav potvrdil, že země zažila nejteplejší léto za dobu pořizování záznamů. Horko v kombinaci se suchem, které v zemi také panuje, má za následek rozsáhlé požáry nejen ve Viktorii, ale i například na Tasmánii.

Naopak severovýchodní Queensland zažil jedny z nejhorších povodní za několik desetiletí. Ty stály život například přes půl milionu kusů dobytka. Další zvířata mohou uhynout na nemoci. Tyto přírodní katastrofy budou mít zřejmě značný dopad na australskou ekonomiku.

Reklama

Související témata:

Doporučované