Hlavní obsah

Jednu kampaň proti Babišovi už dělal. Teď pomáhá webu Neschopnost zabíjí

Foto: Seznam Zprávy

Úvodní stránka webu Neschopnost zabíjí.

Reklama

Spolek Neschopnost zabíjí, který upozorňuje na chyby Andreje Babiše při řízení boje s pandemií, získal výrazného spolupracovníka. Pomáhá mu bývalý šéf volebních kampaní TOP 09 a autor billboardů Stydím se za svého premiéra.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

S autory projektu „Neschopnost zabíjí“, který se před několika dny objevil na českém internetu, spolupracuje bývalý marketér TOP 09 Jaroslav Poláček. Pomáhá s propagací a facebookovou reklamou.

Spolek zveřejňuje příběhy příbuzných obětí koronaviru. Za neschopnost, která podle nich zabíjela, autoři označují třeba zhroucení chytré karantény nebo zlehčování rad odborníků ze strany Andreje Babiše.

Poláček v roce 2018 zorganizoval proti Andreji Babišovi podobnou kampaň. Navrhl billboardy „Stydím se za svého premiéra“, na něž mohli lidé přidat svoji fotku a následně zaplatit za vyvěšení. Billboardy si nakonec zaplatilo přes padesát Čechů, mezi nimi i známé osobnosti.

Právě díky této kampani spolek stojící za „Neschopnost zabíjí“ Poláčka oslovil. „Spolupracuji s nimi, ale autorem myšlenky a webu opravdu nejsem. Nastoupil jsem už do rozjetého vlaku,“ řekl pro Seznam Zprávy Poláček.

Poláček také v minulosti pracoval pro TOP 09 jako volební manažer. Tuto spolupráci ukončil před třemi lety, nyní pracuje jen pro jejich think-tank. A dušuje se, že za současným projektem proti Babišovi nestojí žádná opoziční strana.

„Kampaň mají legálně vedenou sami za sebe, není ve prospěch žádné strany,“ řekl na dotaz Seznam Zpráv. Spolek už od dárců vybral skoro 900 tisíc korun.

Foto: Web Stydimse.cz

Kampaň Stydím se za svého premiéra.

S projektem Neschopnost zabíjí se rozhodl spolupracovat i proto, že s umíráním na covid-19 má rodinnou zkušenost. „Zaujalo mě to i proto, že vím, že výsledek těchto voleb ovlivní to, zda lidé zapomenou nebo nezapomenou, co se tady před půl rokem dělo,“ dodal.

Za spolkem Neschopnost zabíjí stojí dvaatřicetiletý analytik Jan Jelínek. S projektem mu pomáhá desetičlenný tým. „Byli jsme zoufalí z toho, že Babišova vláda nezvládla pandemii a preference hnutí ANO přesto rostou ke 30 procentům. Vadilo mi, že s tím nikdo nic nedělá. Rozhodl jsme se, že nebudu jen přihlížet a vezmu to do svých rukou,“ řekl před časem Seznam Zprávám.

Obrátil se prý i na politické strany, které jsou vůči Andreji Babišovi kritické. Ty ho však odmítly, neboť jim aktivita nekorespondovala s jejich kampaní. Nějakou formu podpory přislíbil spolek Milion chvilek pro demokracii, který web označil za zdařilý.

Na provoz projektu vybírají peníze od drobných dárců. Od spuštění sbírky do pondělního odpoledne vybrali už bez pár tisícovek 900 tisíc korun.

Kromě peněz spolku přibývají i příběhy pozůstalých. „Táta byl klientem domova pro seniory, kde ještě nefungovalo testování, jak by mělo. Dva dny mi telefonoval, že se nachladil a že má kašel. Když mi volala sestřička do práce, že mám za ním přijet, věděl jsem, že je zle. Zemřel druhý den. Díky bohu jsem mohl být s ním, když zemřel. Byl covid pozitivní. Tělo táty dali jako infekční do pytle a odvezli přímo ke kremaci. Z jeho smrti viním nekompetentnost Babišovy vlády, která v té době nedovedla ochránit ty nejslabší. Nesmíme zapomenout! Táta mi moc chybí,“ napsal svůj příběh Pavel z Třebíče.

Reklama

Související témata:
Neschopnost zabíjí
Jaroslav Poláček

Doporučované