Hlavní obsah

Už jsme za vrcholem druhé vlny? Je to křehké, podívejte se na grafy

Klesá reprodukční číslo, denní přírůstky nových nemocných již více než týden nepřekročily hranici 10 tisíc. Prohlásit, že epidemie je v Česku už překonaná, by však bylo předčasné. Jak se v listopadu vyvíjela koronavirová data?

Reklama

Článek

„Zatím se situace stabilizovala. Je to ale křehké.“ Prohlášení ministra zdravotnictví Jana Blatného, které zaznělo v nedělních Otázkách Václava Moravce, může svádět k optimismu. Zvlášť když jeho slova podporuje i šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek nebo bývalý ministr Roman Prymula. Podle obou se epidemii dokonce daří brzdit.

Odpovídá tomu i vývoj reprodukčního čísla R – v současné době je bedlivě sledovaný ukazatel na hodnotě 0,7, tedy nejlepší od zhruba poloviny července. Jen pro připomenutí a velmi zjednodušeně: R ukazuje, kolik lidí průměrně nakazí jeden infikovaný člověk.

Nadějně vypadají i denní přírůstky nakažených. Více než týden tento ukazatel nepřekročil hranici 10 tisíc, křivka nových případů má výrazně klesající tendenci. Podepsalo se to i na klouzavém týdenním průměru, který je na nejnižší hodnotě od poloviny října. V současné době se průměrně denně prokáže 6471 nově nakažených, na konci předchozího měsíce to byl přitom téměř dvojnásobek.

Vládní opatření mají za cíl srazit dlouhodobý denní přírůstek pod jeden tisíc.

V záplavě optimistických čísel se však nesmí zapomínat, že se také výrazně méně testuje. Už více než týden nebylo denně provedeno ani 40 tisíc testů, například v sobotu bylo otestováno pouze 16 106 lidí. Více vypovídající je tedy v současné době poměr pozitivních testů.

Ten sice také klesá, stále se však dlouhodobě drží okolo 25 procent a více, což znamená, že minimálně každá čtvrtá testovaná osoba vyšla jako pozitivní.

Zvlášť neveselý je vývoj počtu úmrtí. Zatímco na první tisíc obětí v České republice potřeboval koronavirus přes půl roku, na druhý stačily pouhé dva týdny a na třetí týden. Jen od začátku listopadu si virus vyžádal dalších minimálně 2711 obětí.

Číslo bude pravděpodobně ještě vyšší, protože Ministerstvo zdravotnictví počty zemřelých doplňuje i zpětně. Na to je důležité myslet i při čtení následujícího grafu: obecně platí, že čím je datum u počtu zemřelých aktuálnější, tím méně je hodnota definitivní.

Stejné zpětné doplňování se děje i v případě vyléčených. Tady je rozdíl ještě patrnější.

Poslední týden klesá také počet hospitalizovaných s koronavirem. Pomalu se snižuje i množství nakažených, kteří jsou s nemocí v těžkém stavu a/nebo potřebují vysoce intenzivní péči.

Z aktuálních čísel se tedy zdá, že Česká republika by skutečně mohla být za vrcholem druhé vlny koronaviru. Odpovídá tomu i postupný návrat dětí do škol. Rychlé rozvolňování však očekávat nelze. Podle Ministerstva zdravotnictví je ve všech krajích nejvyšší stupeň pohotovosti, drtivá většina okresů pak má index rizika, který odpovídá vážnému stavu.

Reklama

Doporučované