Hlavní obsah

Už letos se mají konat první závody létajících kluzáků jako ze Star Wars

Podívejte se, jak už letos budou závodit létající kluzáky jako ze Star Wars.Video: Jan Marek

 

Reklama

Nová generace závodění, budoucnost letecké dopravy, doručování i zdravotnictví v jednom. Sice připomínají kluzáky z proslulé filmové vesmírné ságy, přitom však nejsou fikcí. Převratné létající závoďáky mají soutěžit už letos.

Článek

Budoucnost závodění bude nejenže elektrická, ale ještě víc sci-fi – dokonce jako ze Star Wars.

Ještě letos se prý budou konat tři závody tzv. eVTOLů, tedy dronů pro vertikální vzlety i přistání na elektrický pohon.

Létající závoďáky Alauda Mk3 podniku Airspeeder budou ještě letos pilotované na dálku. Příští rok už by však tyto kluzáky s osmi rotory měli piloti řídit fyzicky.

Zastávky v boxech, zrychlení z nuly na sto pod tři sekundy

Zkušební dálkově pilotované lety firma podnikla na neupřesněném místě v pouštích na jihu Austrálie za dodržení regulací a dohledu tamního leteckého úřadu. A právě i díky tomu se letos mohou tři závody na brzy oznámených mezinárodních lokacích s nejméně čtyřmi týmy konat.

Na jednu stáj mají vycházet vždy dva piloti. Dovolené budou dvacetisekundové zastávky v boxech, ze kterých drony budou vylétávat se zrychlením z nuly na sto za 2,8 sekundy, a to maximální rychlostí až 250 kilometrů za hodinu.

O detekci překážek na cestě se bude kromě pilota starat i pokročilý LiDAR, tedy senzor dálkově měřící vzdálenost na základě výpočtu doby šíření pulzu laserového paprsku odraženého od snímaného objektu, který využívají třeba také samořiditelná auta.

Urychlí vzdušné závodění revoluci v dopravě?

Nová generace závodění podle mateřské společnosti Airspeeder, výrobce eVTOLů Alauda, přitáhne elitní piloty nejen z letectví, ale i motorsportu či esportu.

Závodní letecké série s titulem EXA mají také urychlit vývoj a nástup této technologie. Hlavně pak její bezpečnost a rozsah výkonu. S parametry by podle firmy mohlo pomoci právě zapojení takových značek jako McLaren, Jaguar, F1, Boeing a Rolls-Royce, z nichž některé už na tomto poli vlastní výzkum a prototypy rozvíjí.

S uplatněním eVTOLů všude od letecké dopravy ve městech pomocí létajících taxi přes doručování až po zdravotnictví dosáhne tato technologie a průmyslové odvětví do roku 2040 podle banky Morgan Stanley hodnoty až 1,5 bilionu dolarů.

Reklama

Doporučované