Hlavní obsah

Dovolte nám očkovat, žádají firmy. Slibují, že proočkují i své okolí

Foto: penofoto, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Firmy chtějí začít očkovat vlastní zaměstnance proti covidu-19. Pro své lidi to hodlá zařídit 86 procent firem, které se zúčastnily dubnového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR. Chtějí využít ordinace i vlastní očkovací centra.

Článek

V dubnovém průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi průmyslovými podniky se k ochotě zapojit se do očkování proti covidu-19 přihlásilo 86 procent ze 141 respondentů. Řada z nich už zřídila vlastní očkovací místo pro své zaměstnance nebo na jeho vytvoření pracuje.

„Firmy už ukázaly, že umí rychle a kvalitně zorganizovat testování. Stejně dobře jsou schopny zajistit očkování pro své zaměstnance. Proto by vláda měla firmy podpořit a usnadnit vznik podnikových očkovacích center. Obrovskou výhodou je, že stát tím získá dlouhodobou očkovací infrastrukturu. Devět z deseti firem v našem průzkumu uvedlo, že chtějí svá očkovací místa využívat dlouhodobě, například pro přeočkovávání zaměstnanců,“ říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Polovina firem, které jsou připraveny očkovat zaměstnance, chce zřídit očkovací místo přímo v areálu podniku. Očkovat v nich budou moci také pracovníky z dalších firem, jež působí v jejich areálu, nebo rodinné příslušníky svých zaměstnanců. Touto cestou chtějí jít především velké firmy nad 250 zaměstnanců, ukázal průzkum Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Menší a střední firmy hodlají pro zaměstnance zajistit očkování především v ordinacích svých podnikových lékařů a poskytovatelů pracovnělékařských služeb. Tento způsob uvedlo v průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR 48 procent firem, jež se chtějí do očkování zapojit. Objevují se ale také firmy, které už zřídily nebo hodlají zřídit očkovací centrum dostupné pro širokou veřejnost v regionu, kde působí.

„Vyzýváme vládu, aby zjednodušila a zrychlila administrativu spojenou se zřizováním očkovacích míst. Není možné, aby schválení provozního řádu očkovacího místa trvalo šest týdnů. Pro efektivní očkování zaměstnanců je třeba, aby vláda co nejdříve otevřela očkování pro populaci ve věku od 18 do 55 let. Musí také zajistit, že když firmy očkovací místa zřídí nebo do očkování zapojí své podnikové lékaře, dostanou pro své zaměstnance včas dostatek vakcín,“ uvádí Miroslav Palát, člen představenstva svazu odpovědný za oblast zdravotnictví.

Podle něj by přibližně pro dvě třetiny firem bylo očkování logisticky těžko zvládnutelné, nebo dokonce neproveditelné, kdyby stát pokračoval v očkování jen v úzce vymezených věkových skupinách.

Složitá administrativa

Komplikace může podle českých firem tvořit také složitá administrativa a schvalovací lhůty.

„Velkou výhodou očkování ve firmách je komfort pro zaměstnance, kteří zejména ve větších podnicích nebudou muset kvůli injekci nikam jezdit. Firmy také dokážou motivovat k očkování zaměstnance, kteří by jinak váhali. Část firem bude moci nabídnout pracovníkům jako benefit pohodlné očkování jejich rodinných příslušníků,“ tvrdí Rafaj.

Budujeme vlastní očkovací centrum

Jednou z firem, jež už pracuje na zřízení očkovacího místa dostupného nejen pro zaměstnance, ale také pro veřejnost, je papírna Mondi Štětí.

„Očkovací centrum připravujeme. Jsme schopni ho spustit během týdne od získání registrace. Byli bychom schopni za jeden den proočkovat 300 lidí podle dostupnosti vakcín. Chceme tento servis nabídnout i široké veřejnosti v našem regionu, abychom co nejrychleji proočkovali co největší část populace,“ říká Jan Koubský, ředitel pro kvalitu a životní prostředí Mondi Štětí.

V rámci očkování vlastních zaměstnanců je aktivní také výrobce pneumatik Continental Barum. Společnost uvedla, že plánuje vybudovat očkovací centrum pro zaměstnance a veřejnost přímo v areálu společnosti. Vakcínu pro zaměstnance chtějí získat také Třinecké železárny.

Reklama

Doporučované