Hlavní obsah

Už není kam pohřbívat. Kremace probíhá i na indických parkovištích

Foto: Profimedia.cz

Kremace obětí covidu-19 v indickém státě Rádžastán.

Reklama

Covidová krize v Indii se prohlubuje. Země za poslední den zaznamenala více než 360 000 nově nakažených. Personál v nemocnici v Dillí hovoří o zoufalé a bezútěšné situaci a nestíhající krematoria pálí těla, kde se dá.

Článek

Veškerá pozornost kolem koronaviru ve světě se v posledních dnech i týdnech točí kolem Indie. Země, která ještě před pár měsíci mohla jít ve zvládání pandemie příkladem, se aktuálně nachází ve stadiu katastrofy. Situace se navíc neustále zhoršuje. Mezinárodní pomoc proto nabízejí jednotlivé státy světa. Zatímco vláda byla od počátku v přijetí celoplošných opatření laxní, situace těžce dopadla na zdravotnický personál v první linii.

„Sestro, pomozte nám, pane doktore, pomozte nám. Jste bohové,“ přibližuje pro BBC zdravotní sestra Manjusha Mathewová slova svých pacientů v nemocnici v Dillí. Přiznává, že i když si často pacienti myslí, že díky přítomnosti v nemocnici mají vyhráno, jsou možnosti zdravotníků omezené. Zemi mimo jiné trápí i nedostatek kyslíkových zásob, lůžek i tamními lékařskými autoritami doporučovaného léku remdesivir.

„Co můžeme dělat, je nám z toho smutno,“ dodává, jak moc je práce v posledních týdnech ubíjející a emotivní.

Devastující situaci v další nemocnici v Dillí popisuje i doktor Sumit Ray pro Al-Džazíru. „Nejsou lůžka, naše pohotovost je plná a lidé nemají kam jít,“ říká. Uvádí, že situace je těžká i pro personál. „Naši mladí lékaři a sestřičky jsou traumatizovaní. Pracují tvrdě, ale emocionálně jsou zničení,“ dodává.

Nestíhají ani krematoria. Jejich pracovníci jsou nuceni stavět pohřební hranice na jakémkoliv volném prostoru půdy. Například na místě, kde se dříve nacházelo parkoviště. „Lidé jen umírají a umírají,“ říká Jitender Singh Shanty, který koordinuje až 100 kremací denně ve východní části Dillí. Pro britský The Guardian dodává, že pokud se bude situace dále zhoršovat, dojde i k pohřbívání lidí na silnicích. „Už není místo. Nikdy jsme si nemysleli, že někdy uvidíme tak děsivé scény,“ dodává.

Nešťastní příbuzní musí navíc čekat na pohřeb až 20 hodin. Zdrcené rodiny se kvůli zoufalé situaci musí zapojit i do kácení stromů kvůli dřevu a výstavbě hranic nebo asistovat při dalších rituálech. Indický Express Newspaper informuje, že každé tělo se pálí 5 až 6 hodin.

Podle Světové zdravotnické organizace může za nekontrolovatelné šíření covidu-19 v zemi masové setkávání v rámci předvolebních kampaní a hinduistických oslav, nakažlivější mutace covidu-19 a nízká míra proočkovanosti. Mluvčí WHO Tarik Jasarevič uvedl, že problémem je i předčasný výjezd do nemocnice některých pacientů, kteří by se přitom stále mohli pod monitorovanou péčí léčit doma. Podle Jasareviče potřebuje pod 15 % všech nakažených nemocniční péči a ještě méně pacientů připojení na kyslík. WHO vidí problém především v nízké míře informovanosti, jak v případě nakažení postupovat.

Indie za poslední den zaznamenala 3 293 úmrtí po nemoci covid-19 a více než 360 000 nově nakažených koronavirem. V obou případech jde o rekord. Celková bilance zemřelých tím překonala 200 000, píše agentura Reuters. Jedná se o čtvrtou zemi v pořadí po Spojených státech, Brazílii a Mexiku. Mnoho odborníků se přitom domnívá, že skutečné počty infikovaných jsou výrazně vyšší. Dosud bylo v zemi naočkováno oběma vakcínami pouze 1,6 % obyvatel.

Reklama

Doporučované